Az oroszok támadásba lendültek Kurszk alatt, bekeríthetik az ukrán erőket

háború
október 11., 16:00

Nagyszabású műveleteket indított Oroszország az augusztus óta ukrán támadás alatt álló Kurszk megyében csütörtökön, írja a Meduza. Orosz és ukrán források is megerősítették, hogy az oroszok elkezdték áttörni az ukrán védelmet. Egy ukrán oknyomozó portál szerint egy nap alatt több mint 38 négyzetkilométert vesztettek az erőik, amelyeknek bizonyos területeken fel kell készülniük a teljes bekerítésre is.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Az orosz hadsereg egyik alakulatának nem hivatalos Telegram-csatornája arról írt, hogy a hadsereg áttörte az ukrán védvonalakat, elfoglalt öt települést, bekerített két ukrán zászlóaljat, elvágott két utánpótlási útvonalat. A DeepState nevű, nyílt forrásokból dolgozó ukrán oknyomozói csoport szerint az oroszok valóban áttörtek a védelmi vonal egy részén. A támadás harcra kényszerítette a jellemzően frontvonal mögött működő erőket is, mint a tüzérség és a drónkezelők.

Az ellentámadás több területen folyik a régióban, ahová az ukrán erők augusztus elején törtek be, meglepően kis ellenállásba ütközve. A támadás szeptember elejére éreztette a hatását a front más részein, írtuk elemzésünkben.