Tízezer ENSZ katona nézi barakkokból, ahogy az izraeli hadsereg bevonul Libanonba

külföld
október 11., 07:52

A magyar szállal átszőtt csipogós robbantássorozat és a Hezbollah vezetőinek likvidálása után az izraeli hadereg megkezdte „korlátozott, helyi és célzott" száraföldi műveletét Dél-Libanonban.

Ezzel párhuzamosan az országban lassan ötven éve állomásozó, több mint tízezer főből (köztük 15 magyar katonából) álló ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió, az UNIFIL minden zászlóaljnak utasítást adott a mozgások korlátozására, a rendszeres járőrözést felfüggesztették, a csapatok a bázisukon tartózkodnak.

photo_camera Fotó: MOHAMED ABOUELENEN/AFP

Izraeli figyelmeztetések

Az UNIFIL-t egyébként az izraeli hadsereg előzetesen tájékoztatta a libanoni „korlátozott szárazföldi hadművelet” terveiről. Az UNIFIL azonban már ekkor tudatta az IDF-el, hogy maradnak, a „kék vonal", azaz az Izrael és Libanon közötti demarkációs vonalt mentén található 29 pozíciójuk közül egyiket sem hajlandók kiüríteni.

Az izraeli hadsereg a múlt héten arra szólította fel az ENSZ békefenntartóit, hogy készüljenek fel arra, hogy a demarkációs vonaltól a saját biztonságuk fenntartása érdekében a lehető leghamarabb vonuljanak öt kilométerrel hátrébb. Erre az UNIFIL nem volt hajlandó.

Ezután az izraeli hadsereg az UNP-6-52 elnevezésű, főként ír katonákkal feltöltött ENSZ bázis közvetlen közelében alakított ki állásokat, és onnan támadta a Hezbollahot. A Bellingcat műholdképek alapján mutatta be, hogy az IDF mennyire rátelepült az UNIFIL bázisra néhány nap erejéig, a legutóbbi hírek szerint ugyanis az IDF azóta még északabbra vonult.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.