Amerika felszólította Izraelt, hogy ne lövöldözzön az ENSZ békefenntartóira

külföld
október 12., 08:03

Az Egyesült Államokkal együtt több más ország is felháborodásának adott hangot, miután az ENSZ libanoni békefenntartói arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg az állásaikra lőtt. Joe Biden amerikai elnök felszólította Izraelt, hogy ne lőjön többet az ENSZ békefenntartóira a libanoni Hezbollah terrorista szervezet elleni harcában, olvasható a BBC hírében.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Csütörtökön az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) két srí lanka-i katonája is megsérült, miután izraeli katonák az UNIFIL által használt őrtoronyra lőttek. Pénteken az izraeli hadsereg elismerte a felelősségét az ügyben, és ígérte, hogy a legmagasabb szinten fogják kivizsgálni az ügyet. A hadsereg szerint a UNIFIL bázis körül tevékenykedő egységeik fenyegetést észleltek, és tüzet nyitottak.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezetői közös nyilatkozatban ítélték el, és nevezték indokolatlannak Izrael akcióit. Srí Lanka külügyminisztériuma közölte, hogy határozottan elítéli az izraeli hadsereg támadását. Az UNIFIL vezetője szerint elképzelhető, hogy közvetlenül a békefenntartókra lőttek, de nem nevezett meg felelősöket.

photo_camera Spanyol békefenntartók Libanonban. Fotó: -/AFP

Libanonban lassan ötven éve állomásozik a több mint tízezer fős UNIFIL, amely az izraeli offenzíva után utasítást kapott a mozgások korlátozására. Az izraeli hadsereg a múlt héten felszólította a békefenntartókat, hogy a demarkációs vonaltól a saját biztonságuk fenntartása érdekében a lehető leghamarabb vonuljanak öt kilométerrel hátrébb. Erre az UNIFIL nem volt hajlandó. A békefenntartók helyzetéről itt írtunk bővebben.

Izrael csütörtök este harmadszor mért csapást Libanonra, mióta szeptember 23-án offenzívát indított a Hezbollah ellen. A terrorszervezet és Izrael a gázai háború kitörése óta időközönként támadta egymást. A helyzet azután eszkalálódott, hogy Izrael bombázni kezdte Bejrút külterületeit, a csipogós robbantássorozatban több ezer Hezbollah-harcost ölt meg és több vezetőt likvidált, míg a Hezbollah rakétákat lőtt Izraelre.