Zelenszkij szerint Észak-Korea nemcsak fegyvert, már katonákat is ad Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz

külföld
október 14., 07:15

Zelenszkij vasárnap esti beszédében tért ki arra, hogy egyre növekvő szövetséget lát Oroszország és Észak-Korea között. Utóbbi ország már nemcsak fegyvereket ad át Oroszországnak, hanem katonákat is – írja az Al Jazeera. Az ukrán elnök szerint erre reagálnia kell Ukrajnának és a szövetségeseinek, majd ismét a katonai támogatás növelését szorgalmazta.

Szavai nem légből kapottak, hiszen múlt héten a dél-koreai védelmi miniszter, Kim Yong-hyun beszélt arról, hogy szerinte nagy a valószínűsége, hogy Észak-Korea katonákat küld a frontra. Szintén nagyon valószínűek tartotta azt is, hogy igazak a hírek, melyek szerint észak-koreai tiszteket öltek meg az oroszok által megszállt területek elleni támadásban.

Oroszország egyébként álhírnek minősítette a nyilatkozatot. Az orosz hadsereg sokszínűségéről, az észak-koreai tisztekről és szomáliai önkéntesekről ebben a cikkünkben írtuk hosszabban.

„Amikor arról beszélünk, hogy a frontvonalnak több támogatásra van szüksége, és kellenek nagy hatótávolságú fegyverek, akkor nemcsak egy fegyverlistáról van szó. Sokkal inkább az agresszorra nehezedő nyomás növeléséről, egy olyan nyomásról, amit erősebb lesz annál, amit Oroszország elbír” – mondta Zelenszkij.

Ezt a célt szolgálja szerinte az is, hogy szeretnének orosz katonai célpontokat támadni nagy hatótávolságú rakétákkal, ezzel csökkenteni tudnák az orosz háborús képességeket.