A bírák és az igazságügyi alkalmazottak azonnali bérrendezését sürgeti a Fővárosi Törvényszék

Szeptember elején írta meg a 444, hogy nincs elég jegyzőkönyvvezető a fővárosi bíróságokon, ezért a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője priorizálási rendszert vezetett be a Büntető Kollégium Elsőfokú Csoportjában, a módszert pedig a kerületi bíróságoknak is ajánlotta.

Miután a probléma azóta sem oldódott meg, a Fővárosi Törvényszék vezetői közös állásfoglalást adtak ki, amiben a bírák és az igazságügyi alkalmazottak azonnali bérrendezését sürgetik.

A nyilatkozatot dr. Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke, dr. Szabó Judit, a Büntető Kollégium vezetője, dr. Németh Andrea, a Polgári Kollégium vezetője és dr. Orosz Gabriella, a Gazdasági Kollégium vezetője tette.

Ítélethirdetés a Fővárosi Törvényszéken
photo_camera Ítélethirdetés a Fővárosi Törvényszéken Fotó: Bankó Gábor/444

Tatár-Kis elmondta, hogy az igazságügyi alkalmazotti létszám 2022 januárja óta több mint 9 százalékkal csökkent. A legnagyobb számban a középfokú végzettséggel rendelkező munkatársak hagyták el a bírósági szervezetet, de igen jelentős a bírósági ügyintézők és bírósági titkárok elvándorlása is.

Idén a távozók elsősorban a méltatlanul alacsony bérek miatt mondtak fel. Tatár-Kis szerint az elvándorlók pótlása igen komoly nehézséget okoz, „kreatív megoldásokat” igényel. Ezek azonban csak átmeneti könnyebbséget jelentenek.

A problémát csak a bírák és igazságügyi alkalmazottak bérének halaszthatatlan rendezése enyhítheti, mert csak így válhat vonzóvá a hivatásrend a fiatalok számára. A bérrendezés a még nem felmondott kvalifikált dolgozók megtartása szempontjából is kulcsfontosságú.