Libanon szerint több mint 20-an meghaltak egy északi települést ért légicsapásban

külföld
október 15., 06:26

Legalább 21 ember meghalt és nyolc másik megsebesült egy észak-Libanoni lakóházat ért izraeli légicsapásban – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. A BBC azt írja, a többségében keresztények lakta falu, Aitou, viszonylag távol van azoktól a területektől, amiket eddig Izrael támadott. A házban a lakosok szerint egy, a háború miatt nemrég kitelepített család élt.

photo_camera Aitou Fotó: FATHI AL-MASRI/AFP

Az izraeli légicsapások többsége az elmúlt héten a déli és a keleti területeket sújtotta, ahol a Hezbollah erős. Aitou Tripoli közelében, a hegyekben fekszik, nem olyan hely, amiről bárki is azt hitte volna, hogy támadás éri. A lakosok szerint nem volt figyelmeztetés, csak egyetlen hatalmas robbanás. Azt mondták, hogy több, a déli háború miatt kitelepített család költözött nemrég a településre. Egy libanoni biztonsági forrás az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a házat „nem sokkal azután érte a támadás, hogy egy férfi autóval megérkezett oda”.

Hétfőn a Hezbollah egy észak-izraeli katonai célpontot támadott, a dróncsapásban egy izraeli katona halt meg, további több mint 60 másik megsebesült. A támadás célpontja a Tel-Aviv és Haifa között állomásozó IDF Golani-dandár kiképzőtábora volt. A fegyveres csoport sajtóirodája szerint ez a csapás válasz volt a csütörtökön Dél-Libanonban és Bejrútban végrehajtott izraeli támadásokra. A csoport azt közölte, hogy „drónok rajával” vette célba az észak-izraeli tábort.

Szintén hétfőn az izraeli hadsereg mondta azt, hogy a déli Nabatieh térségében végrehajtott csapás megölte a Hezbollah elitegységének, a Radván Brigádok parancsnokát. A szervezet nem reagált a hírekre.