Nem adott még kegyelmet Sulyok Tamás

belföld
október 15., 11:35

Március 5-i hivatalba lépése óta összesen 377 kegyelmi kérvényt kapott Sulyok Tamás köztársasági elnök, 370-et az igazságügyi miniszter, 7-et pedig a legfőbb ügyész előterjesztésében, de Sulyok mindet elutasította, írja az Index.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A statisztika július 31-ig szól, a Sándor-palota közölte, hogy a köztársasági elnök azóta nem döntött kegyelmi ügyben. Az adatok között az is szerepel, hogy kilencen próbálkoztak kegyelmet kérni olyan ügyben, amiben kiskorúak ellen követtek el bűncselekményeket.

A kormány júniusban módosított az Alaptörvényen, azóta nem részesülhetnek államfői kegyelemben azok, akiket gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el. Emellett az új szabály értelmében az elnök ezentúl a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát.

A jogszabály-változtatások az év eleji kegyelmi botrányra adott válaszok voltak. Február elején írtuk meg, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját, V. Jánost segítő és fedező bűntársat. Az ügyből hatalmas politikai botrány lett, amibe belebukott Novák mellett Varga Judit igazságügyi miniszter, de a Novákot korábban patronáló Balog Zoltán exminiszter súlyos felelőssége is felmerült, ő le is mondott a református egyház zsinati elnökségéről.

Novák a mai napig nem adott kimerítő magyarázatot arra, hogyan fordulhatott elő, hogy köztársasági elnöki kegyelmet adott egy olyan embernek, aki egy pedofil áldozatait próbálta befolyásolni. Szeptember végén egy budai kávézóban találtuk meg, interjút kértünk tőle:

link Forrás