Trump szerint Zelenszkijnek „nem kellett volna hagynia, hogy elkezdődjön a háború”

külföld
október 18., 06:46

Donald Trump elment beszélgetni egy podcast-adásba, ahol gyakorlatilag Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatta, amiért hagyta, hogy elkezdődjön a háború Ukrajnában.

A volt amerikai elnök Zelenszkijről azt mondta: „az egyik legnagyobb üzletkötő, akit valaha láttam”, majd rácsodálkozott, hogy Ukrajna mennyi támogatást kapott az Egyesült Államoktól. „Ki kapott még ennyi pénzt a történelem során? Soha nem volt még ilyen. És ez nem azt jelenti, hogy nem akarok segíteni neki, mert nagyon sajnálom azokat az embereket. De soha nem kellett volna hagynia, hogy az a háború elkezdődjön” – mondta Trump, a kampánya során is „ügyeskedőnek” gúnyolta az ukrán elnököt, aki csak pénzügyi segítségért keresi fel az amerikai kormányt.

A Washington Post beszámolója szerint az interjúban pillanatokkal később Trump már Joe Biden amerikai elnököt hibáztatta, azt állítva, hogy „ő kezdeményezte a háborút”. Trump korábban is többször utalt már arra, hogy Oroszország soha nem szállta volna meg Ukrajnát, ha ő lenne az elnök.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Trump hetekkel ezelőtt, szeptember végén találkozott az ukrán elnökkel a Trump Towerben, ahol elmondta, nagyon jó a kapcsolata Zelenszkij elnökkel, majd rögtön azzal folytatta: „és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is”.