Új vezérigazgatója lett az Euronewsnak

Média
október 18., 17:27

Új vezérigazgatója lett az Euronewsnak, miután Orbán Viktor portugál tanácsadójának fia, Pedro Vargas David hírcsatornája múlt héten váratlanul kirúgta Guillaume Dubois korábbi vezérigazgatót. A csatorna újságírói Claus Strunz új vezérigazgató bevándorlásellenes- és a német szélsőjobboldali AfD választási eredményeit ünneplő posztjai miatt aggódnak.

Vargas David 2021-ben vette meg az Euronewst, miután közös befektetési céget alapított a magyar állami Exim Bankkal, és érdekeltséget szerzett a 4iG-ben is. A százhetvenmillió eurós ügylet a magyar adófizetők és a kormányzati propagandából meggazdagodó Balásy Gyula cégének pénzéből valósulhatott meg. A Direkt36 idén áprilisban azt írta, a csatorna megszerzése azért lehetett fontos, mert túl sok kritika éri a magyar kormányt külföldön:

az országimázs javításához jól jöhetett egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudják feltüntetni magukat.

A korábbi vezérigazgató még leváltása előtt tagadta, hogy a magyar kormány bármilyen befolyással bírna a csatornára, vagy hogy ő maga személyes vagy szakmai kapcsolatban állna hazai tisztségviselőkkel.

Strunz és Vargas David a napokban a cég jelenlegi és korábbi székhelyén, Brüsszelben és Lyonban is találkozott az Euronews alkalmazottaival. Az új vezérigazgató a félelmekre reagálva azt mondta: sosem fogadna el olyan állást, „ami politikai akaratnak van alárendelve”.

Címlap: Claus Strunz 2021-ben, még a német BILD bulvárlap programigazgatójaként. Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP (Politico)