Korrupció miatt elítélt polgármestereket visznek a börtönből a frontra az oroszok

külföld
október 20., 20:49

Vlagyivosztok korrupció miatt 15 évre lecsukott korábbi polgármesterét kiengedik a börtönből, miután jelentkezett, hogy az orosz hadseregben harcoljon Ukrajnában. Igor Puskarjov 2008-tól kilenc éven át volt az orosz Távol-Kelet kikötővárosának polgármestere, aztán nemcsak a posztját bukta el, de a szabadságát is.

2019-ben 15 évet kapott, mert a moszkvai bíróság szerint 75 millió rubel (kb. 300 millió forint) kenőpénzt fogadott el. Később még egy másik visszaélés miatt is elítélték.

Puskarjov szabadon engedését a Kommerszant írta meg, majd megerősítette az ügyvédje is, hogy leszerződött az orosz védelmi minisztériummal, hogy "csatlakozzon az ország háborús erőfeszítéseihez".

Igor Puskarjov volt vlagyivosztoki polgármester
photo_camera Igor Puskarjov volt vlagyivosztoki polgármester Fotó: Twitter

Oroszország már az Ukrajna elleni invázió első hónapjaiban elkezdett katonákat toborozni a börtönökben. Ennek eleinte a Wagner volt a felelőse, a szervezetet vezető - majd a puccskísérlete után feltehetően likvidált - Prigozsin személyesen is rendszeresen rekrutált a fogvatartottak között. „Senki nem kerül vissza a rácsok mögé. A szolgálat időtartama hat hónap, ha teljesíted, szabad vagy. Ha megérkeztek Ukrajnába, és úgy döntötök, hogy ez nem nektek való, kivégezünk benneteket” -kínált visszautasíthatatlan ajánlatot a traboknak felvételen.

A feltételek azóta tovább szigorodtak. Miután több botrány is volt amiatt, hogy a front után hazatérő erőszakos bűnözők brutális bűncselekményeket követtek el, most már a seregbe beálló foglyoknak addig kell harcolniuk, amíg a háború tart.

Puskarjov egyébként már a második letartóztatott vlagyivosztoki polgármester, akit azért engednek ki, mert Moszkvából azt üzenték, el kell menni: utódja, a kenőpénzek miatt elítélt Oleg Gumenyuk szintén Ukrajnában harcol jelenleg.