Ezentúl a háború végéig kell szolgálniuk a besorozott orosz bűnözőknek ahhoz, hogy kegyelmet kapjanak

háború
január 26., 11:23

Korábban fél év szolgálat után kegyelmet kaptak azok az orosz fegyencek, akik jelentkeztek a frontra. A BBC Russian kiderítette, mostanság a foglyokat már csak próbaidőért toborozzák, és addig kötelesek harcolni, amíg a háború tart. A változás egyik oka lehetett, hogy a politikai vezetést ne lehessen többet azzal támadni, hogy erőszakos bűnözőknek adnak kegyelmet.

2023 januárjában készült kép egy ukrán csapásban elpusztult orosz táborról, Donyeckben
photo_camera 2023 januárjában készült kép egy ukrán csapásban elpusztult orosz táborról Doneck megyében Fotó: STRINGER/AFP

A foglyokat továbbra is kevesebb kiképzéssel küldik a harcokba, a túlélési arány alacsony – a BBC egyik forrása szerint mindössze 25 százalék lehet –, az elhunyt katonák holttestét gyakran meg sem keresik.

A katonák toborzása egy 2023 júniusában elfogadott törvényen alapul, amely legalizálja a foglyok harcba küldését próbaidő címszó alatt. A jogszabály a legtöbb elítéltre vonatkozik, beleértve az erőszakos bűnözőket.

Kivételez ugyanakkor a szélsőséges esetekkel, a terrorizmussal és a gyermekmolesztálás legtöbb formájával – tehát nem minddel, pedig ez még a wagneres toborzásnál is kizáró oknak számított.