Rohadó ételek, álló ventilátorok: három napja van áram nélkül Kuba, az ország leállt

külföld
október 20., 15:04

Az ételek kezdenek megromlani a hűtőkben, nem működnek a ventilátorok, és mivel a szivattyúk sem mennek, sok lakásban víz sincs a harmadik napja tartó országos áramszünet miatt Kubában. A szigetország keleti felére ráadásul vasárnap este lecsap az Oscar hurrikán, 140 km/h-s szélviharra számítanak. Ha menteni, kárelhárítani kell majd, ezt jelen állás szerint szintén áram nélkül kell majd megtenni.

Az országos áramszolgáltatás pénteken állt le, miután a legnagyobb hőerőműt le kellett kapcsolni. Bár szombaton úgy tűnt, fokozatosan sikerül visszaállítani a szolgáltatást, a hálózat hamarosan újra összeomlott. Ez lényegében a teljes lakosságot, 10 millió embert érinti.

„Ma este 22:25-kor ismét megtörtént az országos elektroenergetikai rendszer teljes lekapcsolása”

- közölte a Telegramon a havannai állami áramszolgáltató vállalat szombat éjszaka. Ezt a bejegyzést ugyan később eltávolították, de ennek elég mérsékelt a jelentősége, tekintve, hogy az üzeneteket úgysem sokan látják, hiszen nincs áram.

Mivel a telefonokat sem lehet tölteni, az adatok szerint péntek óta az internetforgalom is radikálisan visszaesett Kubában.

photo_camera Fotó: ADALBERTO ROQUE/AFP

Áramhoz jobbára így csak azok jutnak, akiknek van generátora és persze belevaló dízele. A közszolgáltatások sem mennek. A nem létfontosságú ágazatokban dolgozókat már pénteken hazaküldték az állami vállalatoktól, az iskolákat is bezárták. Félő, hogy a generátorokkal életben tartott kórházakban is korlátozni kell az áramhasználatot.

A kubai állampárt az áramszünetért a több évtizede működő amerikai szankciókat okolja elsősorban, szerintük ez az üzemanyag- és alkatrészhiány fő okozója. A szankciók feloldásával „az Egyesült Államok kormánya képes lenne támogatni a kubai népet... ha akarná” - jelentette ki a kubai külügy miniszter. Nemzetközi adatok szerint ugyanakkor a problémák azért is váltak akuttá, mert az ország fő olajszállítója, Venezuela idén fele annyi kőolajat szállított Kubának, mint korábban.

Havannában attól tartanak, hogy a tartós és általános áramkimaradás bűnözési hullámot és a rendszerrel szembeni nagyobb tiltakozásokat is beindíthat. Kubai ellenzéki és emigráns források szerint szombat éjszaka már voltak kisebb tüntetések, de nagy megmozdulásokról egyelőre független forrásokból nem tudni.