Itt az újabb csádi baj, tízezrek menekülnek a szudáni polgárháború elől

külföld
október 21., 14:39

Az szép, hogy gépesítettük a tevefejést, segítünk az árvízi védekezésben, katonákat képezünk ki, de a Magyarországgal mind szorosabb viszonyba kerülő Csádban, a világ egyik legszegényebb országában újabb problémák jelentkeztek. A szomszédos Szudánban a polgárháború és az éhínség egy hét alatt 25 ezer embert, főleg nőket és gyerekeket űzött át a határon. A legtöbben a 2000-es évek eleje, a 400 ezer életet követelő dárfúri konfliktus kirobbanása óta élnek kilátástalan körülmények között a táborokban.

photo_camera Forrás: Google Maps

A csádi menekülttáborok túlzsúfoltak, jelenleg közel 700 ezer szudáni él bennük a két ország határán. Az ENSZ szerint sokan Olaszország és Európa, illetve Dél-Afrika és az Öböl-országok felé akarnak továbbmenni.

A Guardian riportjából kiderül, hogy sokan a piacon koldulnak, hogy élelemhez jussanak, az oktatás esetleges, nincs kórházi ellátás. Az egyik nyilatkozó úgy fogalmazott: „Olyan érzés itt élni, mintha fokozatosan halnánk meg.”

A legújabb szudáni polgárháború 2023 áprilisában tört ki. Mindkét oldalt vádolják civilek elleni támadással, a humanitárius segélyek fosztogatásával. Mostanáig tízezer ember vesztette életét, 26 millió ember pedig súlyos élelmiszerhiánnyal néz szembe a 46 milliós országban.

Menekülttábor Csádban
photo_camera Menekülttábor Csádban Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

Csádban arra panaszkodnak, hogy nincs pénz a menekültek ellátásra. Az ENSZ szerint másfél milliárd dollár kellene, de ennek egyelőre csak a negyede áll rendelkezésre. Félő, hogy az esős évszak végével még több menekült jön majd az országba, és még többen akarnak majd innen továbbmenni a vágyott úti célok, így Európa felé.