A magyar szakemberek gépesítették a tevefejést Csádban

siker
október 18., 21:36

Alig pár hónappal azután, hogy Magyarországon tanulmányozta a tevetej feldolgozását egy csádi delegáció, máris kézzelfogható eredményeket hozott az interkontinentális tevetejpaktum.

Máthé László Eduárd, a szub-szaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos büszkén jelentette be pénteken, hogy

a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereinek hála megtörtént Csád történetének első gépesített tevefejése.

Nézd meg jól, ez itt folyékony fehér arany!” - jelentette ki az eredméyneket látva a miniszteri biztos, aki egyben azt is közölte, hogy Magyarország elkötelezett az élelmezésbiztonság növelése mellett a Száhel-övezetben. Máthé László Eduárd nemrég azt is bejelentette, hogy Magyarország részt vesz majd a Csád-tó megmentésében is.

link Forrás

A békepárti magyar kormány felvetésére tavaly novemberben fogadta el a parlament azt a határozatot, aminek az értelmében 200 magyar katona megy Csádba, hogy hozzájáruljon a Száhel-övezet stabilitásához a migráció csökkentése érdekében, és mivel a magyar kormány érdeke a nemzetközi béke, részt kell vennie az országnak a terrorizmus elleni harcban is. A misszióban furcsa szerepe lehet Orbán Gáspárnak, a miniszterelnök fiának is, és úgy tűnik, már a hivatalos döntés előtt, titokban adhatott a magyar kormány 817 milliót a jelenlétre az afrikai diktatúrában.

Szijjártó Péter szeptemberben jelentette be, hogy Magyarország 150-200 millió eurós segélyhitel-programot indít Csádban, állandó nagykövetséget nyit a fővárosban, N'Djamenában, és átfogó stratégiai együttműködést épít a szaharai országgal. A tervek szerint ebből a pénzből magyar cégek dolgozhatnak a csádi mezőgazdaság és élelmiszeripar erősítésén, illetve a vízellátás, oktatás digitalizáció fejlesztésén.

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet a nyáron kapcsolódott be a Teve Tenyésztő és Tevetej Feldolgozó Kiválósági Központlétesítésében, amelynek célja a magyar tudás hasznosítása, a magyar tudományos jelenlét biztosítása Csádban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által koordinált projektben a fő feladatuk az lesz, hogy megvizsgálják tevetejkezelés és feldolgozás helyi kereteit és lehetőségeit, és közreműködjenek a Teve Tenyésztő és Tevetej Feldolgozó Kiválósági Központ létesítésében.

A Kiválósági Központ hosszú távú célja, hogy önfenntartó szervezetként működjön, továbbá az intenzív állattartás beindításával, a tevetej feldolgozásával és hosszabb eltarthatóságú élelmiszer termékek előállításával mintaként szolgáljon az afrikai térségben más országok, akár a helyi élelmiszer-ellátást támogató nemzetközi segélyszervezetek vagy befektetők számára.