Már az Oscar hurrikán is elérte Kubát, ahol továbbra sincs áram

külföld
október 21., 06:35

130 km/órás széllökésekkel érte el Kuba keleti részét az Oscar hurrikán vasárnap este, miközben az országban most már lassan negyedik napja nincs áram. Az áramszolgáltatás pénteken állt le országosan, amikor meghibásodott az ország fő erőműve, amit le kellett kapcsolni. Bár szombaton úgy tűnt, fokozatosan sikerül visszaállítani a szolgáltatást, a hálózat újra összeomlott. A napok óta tartó áramszünet a teljes lakosságot, 10 millió embert érint.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A BBC most azt írja, Vicente de la O Levy energiaügyi és bányászati miniszter szerint hétfőn este helyreáll az áramellátás a legtöbb ember számára, de legkésőbb kedden mindenkinél lesz áram.

Közben az 1-es kategóriájú hurrikán helyi idő szerint vasárnap kora este már elérte Baracoa városát, ahol négy méter magas hullámok csaptak fel a parton. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint az Oscar névre keresztelt hurrikán trópusi viharrá gyengült, miután partot ért, de továbbra is „jelentős” áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat az ország keleti részén.

photo_camera Fotó: ADALBERTO ROQUE/AFP

Az áramkimaradások miatt sok otthon víz nélkül maradt, mivel sok helyre csak elektromos szivattyúk segítségével jut el a víz. Az üzleteket és az iskolákat bezárták, és a kórházak működése is kérdéses.

Miguel Diaz-Canel elnök szombaton azt mondta, hatóságok a sziget keleti részén „keményen dolgoznak az emberek és a gazdasági erőforrások védelmén” az érkező hurrikán miatt.

A kommunista elnök az évtizedek óta tartó amerikai embargót hibáztatta azért, hogy nem engedi eljutni Kubába a nagyon szükséges utánpótlást és alkatrészeket. A kubai állampárt szerint az évtizedek óta működő amerikai szankciók tehetnek az áramszünetről, amit szerintük az üzemanyag- és alkatrészhiány okoz. (BBC)