Négyszeresére emeli a kormány a budapesti Airbnb-k adóját

gazdaság
október 21., 19:04

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már a Portfolio múlt heti konferenciáján is beszélt az új gazdaságpolitikai akcióterv részleteiről, ezen belül arról, hogy komoly adóemelést terveznek a fővárosi Airbnb-k esetében. A fővárosi Airbnb-szabályozással – és más lakáspiaci intézkedésekkel együtt – a budapesti lakhatási válságot szeretnék megoldani. A miniszter már akkor elmondta a szabályozás lényegét, a részletek azonban ezen a héten kerülnek nyilvánosságra, a kormány ugyanis a tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátja.

Az NGM hétfői közleménye szerint „jelentősen” szigorítják a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) szabályozását. A törvényjavaslat értelmében 2025-től kezdődően a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó – amely összegét tekintve 7 éve változatlan – Budapesten a négyszeresére, azaz lakószobánként a jelenlegi rendkívül alacsony 38 400 forintról 150 ezer forintra emelkedik.

A javaslat mindemellett két éves moratóriumot vezet be az Airbnb típusú lakáskiadásra, azaz 2025-ben és 2026-ban nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövid távú lakáskiadás céljából a fővárosban. A rövidtávú lakáskiadás szabályozásának szigorítása a vidéki településeket semmilyen módon nem érinti.

A kormány szerint az Airbnb miatt pontosan az olyan méretű lakások kerültek ki a budapesti albérleti piacról, amilyeneket a fővárosi bérlakást kereső munkavállalók, diákok, fiatal családok keresnek. Az Airbnb-célú ingatlanbefektetések az albérleti árak felhajtása mellett az ingatlanárak emelkedéséhez is jelentős mértékben hozzájárultak, a helyi lakosság így fokozatosan kiszorult a belső kerületek bérleti- és ingatlanpiacáról.