A norvég kormány megmenti a készpénzhasználókat

külföld
október 24., 15:24

Kötelezi a boltokat és bizonyos szolgáltatókat a norvég törvényhozás, hogy kártya mellett készpénzt is mindenhol elfogadjanak, írja a Telex a Finextra után. A norvég jegybank felmérése szerint az ország lakosságának nagyjából három százaléka használ készpénzt. A jegybank szerint ennél nagyobb az igény, de a norvég kiskereskedelmi üzletek egyre nagyobb része egyáltalán nem fogad el készpénzt.

photo_camera Fotó: PHILIPPE TURPIN/Photononstop via AFP

A törvénymódosítás értelmében a fogyasztók jogosultak húszezer koronáig készpénzzel fizetni. Azok a boltok és vállalkozások, amelyek megsértik a szabályokat, bírságokat is kaphatnak. A norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter szerint manapság könnyű megfeledkezni arról, hogy a társadalom egy jelentős része nem állt át a digitális létmódra, illetve a készpénz fontos vészhelyzeti megoldást is jelenthet.

Magyarországon egyelőre még csak ott tartunk, hogy három éve lett kötelező a készpénzmentes fizetési lehetőség, a magyarok pedig továbbra is sok készpénzt használnak.

A készpénzt országunkban egyelőre nem sok minden fenyegeti – Szijjártó Péter is csak készpénzzel volt hajlandó fizetni a sneakereiért –, de azért a Mi Hazánk bő egy éve kampányol a készpénzhasználathoz való jog alkotmányába emelése mellett. A Mi Hazánk felvetésére Orbán Viktor idén februárban azt mondta, nem fogják akadályozni, és még Lázár János építési és közlekedési miniszter is elment tárgyalni a Mi Hazánk elnökével, Toroczkai Lászlóval.

Toroczkai azonban épp a napokban írt a Turul-szobor kapcsán arról, hogy nem szabad hinni a kormány látszólagos ígéreteinek, mert a készpénzhasználat ügyében sem történt azóta előrelépés. A témában podcastot is készítettünk, ez itt hallgatható végig.