A Tisza sem támogatta, de az uniós tanács jóváhagyta az Ukrajnának szánt 35 milliárd eurós hitelt

külföld
október 24., 06:20

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a pénzügyi támogatási csomagot, ami egy 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, illetve egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, ami 45 milliárd eurónyi hitel visszafizetésében segíti Ukrajnát.

Ez az, amit a Fidesz, de még a Tisza EP-képviselői sem szavaztak meg a napokban. A magyar EP-képviselők közül csak a két DK-s, Dobrev Klára és Molnár Csaba szavazta meg, hogy az EU a jövőben a befagyasztott orosz vagyon nyereségéből hitelt adjon Ukrajnának. A Tisza Párt képviselői tartózkodtak, kivéve Magyar Pétert, aki a fideszesekhez hasonlóan nem adott le szavazatot, valószínűleg azért, mert nem vett részt a keddi ülésen.

Az MTI beszámolója szerint Ukrajna az összeget saját belátása szerint használhatja fel, és 2025 végéig folyósítják. A kölcsön folyósításának feltétele, hogy Ukrajna továbbra is elkötelezze magát a hatékony demokratikus mechanizmusok fenntartása és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók részeként 2022 februárja óta az orosz központi banknak a tagállamok pénzintézeteben tárolt vagyoni eszközeit 210 milliárd euró értékben befagyasztották. A generált profitot éves szinten és a kamatszinttől függően évi mintegy 2,5-3 milliárd euróra becsülik. Az EU szerint ezek a bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, és azokat még a befagyasztás vége után sem kell az orosz központi bank rendelkezésére bocsátani.