Sikerült alpolgármestert választani Győrben, bár egyelőre csak egyet

belföld
október 25., 16:02

Az ellenzéki polgármester hiába szeretett volna három helyettest, a többségi Fidesz-KDNP frakció egyelőre csak egy alpolgármestert szavazott meg Győrben pénteken, írja a Telex. Így a választáson a fideszes Dézsi Csaba Andrást legyőző ellenzéki Pintér Bence alpolgármestere frakciótársa, Kósa Roland lesz. Mindez két héttel az alakuló ülés után történt, ahol Pintér Bencének azzal kellett szembesülnie, hogy a fideszes kétharmad egy rakás jogkört vett el tőle, és alpolgármestereinek számát is korlátozta – így például a megszokott három helyett csak egy helyettest akart engedélyezni.

photo_camera Forrás: Kósa Roland/Facebook

Az elmúlt hetekben a fideszes frakció és Pintér Bence többször is tárgyalt, aminek köszönhetően a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) átírásakor kevesebb jogkört vett el a Fidesz Pintértől. Igaz, a hivatali rend így is jelentősen változik, és sokkal több feladat és hatáskör jut a bizottságoknak. Az egy hónapja elfogadott SZMSZ-módosítást Pintér még azért akarta az Alkotmánybíróságon támadni, mert az szerinte jogszerűtlen volt.

A pénteki közgyűlésen a fideszes Fekete Dávid azt mondta Pintér Bencének, hogy lett volna javaslatuk olyan, a polgármester oldalán álló személyre, akit el tudtak volna fogadni alpolgármesternek, de Pintér ezt az elképzelést nem támogatta. Pintér erre azzal reagált, hogy általában a polgármester választja meg a helyettesét, nem pedig egy másik frakció.

Mínuszos cég

A frissen megválasztott Kósa Roland a közgyűlés előtt a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment (GYTP) Kft. új ügyvezető igazgatójának kinevezésekor vázolta a cég helyzetét. Elmondta, tavaly a cégnél úgy rendeztek bált és béreltek nagyobb értékű autókat a GYTP-nél, hogy a cég 2022-től veszteséget termel. Az első féléves kimutatás alapján a cég 150 millió forintos mínuszban van, ennek ellenére két pr-ost és két marketingest is foglalkoztatnak, miközben az utolsó bejegyzés a honlapon 2023-ból származik.

Erre a fideszes Fekete Dávid azzal reagált, hogy a GYTP bevételei nemcsak győri, de környező települése megrendeléseiből származnak. Bevétele szerinte nyilvánvalóan a megrendelésektől függ, és fontos szerepet játszik a régióban.