Az ukrán hírszerzés szerint nem tetszik az orosz katonáknak, hogy csatlakoznak hozzájuk az észak-koreaiak

háború
október 26., 07:44

Az orosz katonák azon aggódnak, hogy hogyan fogják irányítani az észak-koreai katonákat, valamit lőszerrel és felszereléssel ellátni őket, derül ki az ukrán védelmi hírszerzés által megszerzett és pénteken nyilvánosságra hozott kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvekből.

Az orosz katonák megvetően beszélnek az érkező észak-koreai katonákról, akiket „K zászlóalj” kódnéven emlegetnek, egy ponton úgy utalva rájuk, hogy „a kibaszott kínaiak”.

A hangfelvételt az ukrán védelmi hírszerzés szerint október 23-án éjjel titkosított orosz adáscsatornákról hallgatták le. Ebből derül ki az is, hogy minden 30 észak-koreai katona mellé tartozik majd egy tolmács és három magas rangú tisztviselő. Az orosz katonák ezzel kapcsolatban is hőbörögtek, hogy mégis honnan szereznek ennyi főtisztet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy Oroszország már a hétvégén bevetheti az észak-koreai csapatokat ukrajnai hadszíntéren.

Zelenszkij a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az ukrán hírszerzés szerint „az első észak-koreai hadsereget Oroszország vasárnap és hétfő között harci övezetekben fogja bevetni”. Zelenszkij szerint a bevetés „nyilvánvalóan Oroszország eszkaláló lépése”. További részleteket nem közölt, például azt, hogy hová küldhetik az észak-koreai katonákat.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea nemzetbiztonsági főtanácsadói egy találkozón „komoly aggodalmukat fejezték ki” Észak-Korea csapattelepítései miatt. A három ország nemzetbiztonsági tanácsadói „felszólítják Oroszországot és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel ezekkel a lépésekkel, amelyek csak arra szolgálnak, hogy Oroszország brutális és illegális háborújának következményeit Európán túlra és az indo-csendes-óceáni térségre is kiterjesszék”.

Kirby elmondása szerint az amerikai kormánynak nincsenek határozott hírszerzési becslései arról, hogy az észak-koreai csapatokat hová küldik, „de úgy gondolják, hogy minden bizonnyal lehetséges”, sőt „talán valószínű”, hogy az észak-koreai csapatok egy részét Oroszország kurszki régiójába telepítik, ahol Ukrajna az augusztusi elfoglalása óta tart bizonyos területeket. (CNN, AP)