A Capitoliumban az asztalra ürítő trumpisták előtt tisztelgő szarszobor jelent meg Washingtonban, a Capitolium előtt

külföld
október 27., 09:33

Különleges szarszobor jelent meg egy bő héttel az amerikai elnökválasztás előtt Washingtonban, méghozzá igazán impozáns helyszínen. Az éppen a Capitoliummal szemben felállított bronzszobor Nancy Pelosi íróasztalát mutatja, egy darab megtermett kakával az asztalon.

photo_camera Fotó: Kaylee Greenlee Beal/REUTERS

Ahogy az emojis módra szabályosan kanyargó bronzkaka összerímel az amerikai kongresszus épületének 88 méter magas kupolájának neoklasszicista hátterével, az valahogy a demokratikus kultúra kortárs kecsességét sűríti anyagba, mondhatni légiesen könnyed módon.

Műalkotás és környezete itt szerves egységet alkot, de csak pár napig: a Civic Crafted LLC nevű csoport szobra egy hétre kapott engedélyt a helyszínre, nyilván nem teljesen függetlenül attól, hogy november ötödikén tartják az amerikai elnökválasztást.

„Ez az emlékmű azon bátor férfiak és nők előtt tiszteleg, akik 2021. január 6-án betörtek az Egyesült Államok Capitoliumába, hogy kifosszák, levizeljék és ráürítsenek a megszentelt termekre, hogy megfordítsák a választásokat. Trump elnök „hihetetlen hazafiként” és „harcosként” ünnepli ezeket a január 6-i hősöket. Ez az emlékmű merész áldozatvállalásuk és maradandó örökségük bizonyítéka”

– olvasható a szobor alatti táblán.

Pelosi íróasztalát a január 6-i ostrom egyik legismertebb fotója tette világhíressé, az, amin Bigo, egy magát nyugalmazott tűzoltónak mondó memphisi üveges négy év börtönt érően pihenteti a lábát.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

A január 6-i ostromban Trump fanatikus hívei behatoltak a Capitoliumba, a támadás során négy betolakodó és egy rendőr meghalt. A betolakodók nagyjából másfél millió dolláros kárt okoztak a szimbolikus romboláson túl, a biztonság kedvéért állítólag szarral is összekenték a Kongresszus épületének több termét.

Donald Trump a mostani kampánya alatt túszoknak nevezte a január 6-i vádlottakat, és azt mondta, megkegyelmez nekik, ha győz Kamala Harris ellen.