Az iráni ajatollah nem szólított fel megtorlásra az izraeli légicsapások után

külföld
október 27., 16:02

Először szólalt meg Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah a szombat hajnali izraeli légicsapások óta. Azt mondta, az Irán elleni támadást „nem szabad sem eltúlozni, sem lekicsinyelni”. A légicsapást „rosszindulatúnak” minősítette. Szerinte Izrael megpróbálta eltúlozni a légicsapások hatását, bár hiba lenne azt mondani, hogy „ez semmiség volt, nem számít.” Megtorlásra viszont nem szólított fel.

Ali Hamenei
photo_camera Ali Hamenei Fotó: -/AFP

Az izraeli hadsereg iráni katonai célpontokra mért csapásokat, a többi között a rakétagyártást célozva. Amerikai kutatók műholdfelvételek alapján azt állítják, az iráni rakétagyártási program jelentős károkat szenvedhetett. Az iráni hadsereg közlése szerint a támadásban négy katona meghalt. Az iráni külügyminiszter követelte, hogy sürgősen hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanács ülését.

Közben Izraelben tüntetők zavarták meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédét egy vasárnapi rendezvényen, ahol a Hamász terrortámadásának áldozataira emlékeztek.

Többen azt kiabálták, „szégyelljétek magatokat”, az egyik tüntető pedig azt ismételgette, „megölték az apámat.”

Netanjahu megszakította az élőben közvetített beszédét, és több mint egy percig némán állt a pulpitusnál.

link Forrás

Sok izraeli a miniszterelnököt hibáztatja a terrortámadáshoz vezető mulasztások miatt, és őt tartja felelősnek azért is, hogy még mindig nem hozták haza a Gázában fogva tartott túszokat.

(Guardian)