Komoly kár érhette az iráni rakétagyártást a szombati izraeli légicsapásban

külföld
október 27., 08:44

Jelentős csapást szenvedhetett el az iráni rakétagyártási program a szombat hajnali izraeli légicsapásban - állítják műholdfelvételek alapján amerikai kutatók. Az izraeli támadás ugyan korlátozott volt, elsősorban iráni katonai létesítmények ellen irányult, és a gazdasági és energiaszektort egyelőre nem érintette, de így is visszavetheti Irán rakétaprogramját.

S-200-as iráni föld-levegő rakétarendszer egy teheráni bemutatón szeptemberben.
photo_camera S-200-as iráni föld-levegő rakétarendszer egy teheráni bemutatón szeptemberben. Fotó: HOSSEIN BERIS/Middle East Images via AFP

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban közölte, hogy katonai célpontok elleni csapásokat hajtott végre Iránban, válaszul a perzsa állam hónapok óta tartó Izrael-ellenes támadásaira. Teherántól nyugatra és délnyugatra több katonai támaszpontot is támadás ért. Már az első bejelentésben is szerepelt, hogy többek között iráni rakétagyártó létesítményeket támadtak, és csapást mértek föld-levegő rakétatelepekre is.

Ezt erősíti meg műholdképek alapján David Albright, egy korábbi ENSZ-fegyverzetellenőr, és Decker Eveleth, a washingtoni CNA agytröszt elemzője. Eveleth szerint a képek alapján az izraeli légicsapások jelentősen nehezítik Irán képességét a rakéták tömeggyártására. Előtte-utána műholdképek a percsini iráni katonai támaszpontról:

link Forrás

Percsin egy Teherán melletti hatalmas katonai komplexum, az izraeli hadsereg itt több épületet is eltalált. Akárcsakt Khodzsirban, egy nagy rakétagyártó telephelyen, ami korábban az iráni nukleáris fejlesztési program része volt. A lerombolt épületek főleg a rakétákhoz szilárd tüzelőanyagot keverő létesítmények lehettek.

A New York Times szerint az izraeli erők több iráni légvédelmi létesítményt is támadtak: leromboltak három, Oroszországtól beszerzett S-300 iráni légvédelmi rendszert is, de olajfinomítók, gázmezők és az energiaszállításban fontos szerepet játszó kikötő légvédelmét is támadás érte, Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben Izrael mégiscsak támadni akarja az iráni energiaszektort is, és ezt készítették most elő.

(Reuters, Haaretz)