A választási vereség után visszavonul Orbán legnagyobb litván kritikusa

POLITIKA
október 28., 16:10

Szünetelteti politikai pályáját a litván konzervatív párt elnöke és az ország külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis, miután pártja vasárnap elvesztette az országgyűlési választások második fordulóját.

„A választók jelzése teljesen egyértelmű [...], amit hiba lenne nem meghallani. Ezért ma meghoztam egy döntést, lemondok a Hazai Szövetség – Litván Kereszténydemokraták elnöki posztjáról”,

mondta hétfői sajtótájékoztatóján. A litván parlamenti választásokat a Szociáldemokrata Párt (LSDP) nyerte ötvenkét mandátumos többséggel. A pártot vezető Vilija Blinkevičiūtė megígérte, annyi pénzt költ majd biztonságra és védelemre, „amennyi szükséges”, hogy fellépjen egy potenciális orosz fenyegetéssel szemben.

A litván választást a kétes eredményű grúzzal összemosva Szijjártó Péter külügyminiszter is kommentálta egy Facebook-posztban: „Mivel tehát a liberálisok csúnyán elhasaltak, meg is indult a támadás: a választás nem volt tisztességes, Georgiában nincs demokrácia stb., stb… A legszánalmasabb, hogy az egyik fő kritikus az a litván külügyminiszter, akinek pártját a tegnapi választáson ültették kispadra a litván választópolgárok”, írja.

link Forrás

Litvánia eddigi külügyminisztere nagyon más irányvonalat követett, mint mondjuk a magyar: május végén Landsbergis azt fejtegette, hogy szerinte a magyar kormány szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló uniós intézkedéseket, ezzel pedig az Európai Unió külpolitikai jelentőségét veszélyezteti; majd a júliusi NATO-csúcs után leszögezte, hogy Orbán Viktor szerinte sem az Európai Unió, sem a NATO álláspontját nem képviseli.

Amikor Brüsszelben arról kérdezték, miért ott tartják a külügyminiszteri találkozót a soros uniós elnöki főváros, Budapest helyett, Landsbergis azt mondta: a helyszínváltás „világos jele annak, hogy az európai országok nem értenek egyet Magyarország külpolitikájával”.

A balti államnak kétszázhetvenöt kilométeres közös határa van Oroszországgal, a leköszönő konzervatív kormány az egyik legerősebb Kijev-támogató és Moszkva-kritikus volt az EU-ban. A vasárnap megválasztott Blinkevičiūtė megígérte, ez nem fog változni.

Címlap: Kiss Bence/444 (Politico, Guardian)