A demokrata, neoliberális elit semmit sem tanult 2008 óta, a második, elsöprő Trump-győzelem pedig bebizonyította, hogy az amerikai társadalomban és a fejlett világban strukturális átalakulás zajlik, a szabadság eszméje, pláne az elsősorban piaci szabadságként értelmezett változata már nem elég vonzó a választóknak. Trump rendszere plutokratikus és autokratikus irányba is indulhat. A nemzetközi kapcsolatokban jön a birodalmi logika, az erőpolitika, a katonai fölény anyagi előnyökre váltása. Trump várhatóan rákényszeríti szövetségeseire az amerikai gazdasági, pénzügyi platformok használatát. Nem valószínű, hogy eltűrne különbizniszelgetést, „gazdasági semlegességet”.
Orbán Krisztián befektető, közgazdász, közgondolkodó elemzi az amerikai elnökválasztást és vázolja a lehetséges következményeket.
November 11-én publikált podcastunk ingyenes változata. A hangfájl és fizetőfal után az interjú teljes szövegének szerkesztett leiratát közöljük.
Ezt a cikket teljes terjedelmében csak előfizetőink olvashatják el. Légy része a közösségünknek, segítsd a 444 működését!
Már előfizetőnk vagy?
Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.