Természetesen ott volt Orbán Viktor azon a meccsen, ahol a magyar kormány által milliárdokkal támogatott vajdasági csapat játszott Felcsúton

felcsút
2020 július 16., 15:49
comments 17

Folytatódik Orbán Viktor meccsnéző turnéja. Szombaton délidőben, 35 fokban Gulyás Gergely társaságában nézte meg két NB II-es csapat, a Vasas és a Csákvár edzőmeccsét. A Vasas-szurkolók legnagyobb bánatára aligha a csapatukra volt kíváncsi Orbán, mert szerdán megint a Csákvár meccsére ment el, ezúttal Felcsúton battyogott át a hátsó pályára. Mindkét látogatásról a klubok számoltak be a honlapjukon (bizonyító erejű fotók Angyalföldről és Felcsútról).

link Forrás

De ez a szerdai - amit a hvg vett észre a csákváriak honlapján - azért jóval szimbolikusabb megtekintés volt, mint az angyalföldi, és azt mutatja, hogy egyre erősebben kapcsolódik össze a magyar adófizetők milliárdjaiból kiépített Kárpát-medencei focihálózat, aminek a közepén Felcsút van, végpontjai pedig Ausztria kivételével az összes szomszédos országban.

A Puskás Akadémia fiókcsapatának számító (vagyis a felcsúti akadémistáknak a Puskás Akadémia helyett játékehetőséget adó) Csákvár ellenfele ugyanis a vajdasági Topolya volt. A vajdasági csapat az aranykorát éli, miután a magyar kormány elkezdett pénzt pumpálni a klubba. Egészen pontosan a klub akadémiájába, de ezek a támogatások elég nehezen szétszálazhatók. Orbán Viktor 2018. szeptember 27-én avatta fel Topolyán a durván 3 milliárd forint magyar költségvetési támogatásból épült akadémiát. (A topolyai fociról írt helyszíni riportunk itt olvasható.) A csapat sokáig a harmadosztályban szerepelt, amióta felkarolta a magyar kormány, már nemhogy feljutott az első osztályba, de ott a 4. helyen végzett a bajnokságban, és indulhat a nemzetközi kupában. (Ahol akár a Puskás Akadémiával is találkozhat.)

Stadionprojekt is indult a magyarországi támogatásból. A Délvidéki Sport Akadémia 2016 végén 3 milliárd, 2017-ben pedig további 1,5 milliárd forint magyar költségvetési támogatást kapott, szintén a TSC-n keresztül. Egy 2019. december 27-ei kormányhatározat szerint 2020-ban a TSC 2,5 milliárd forint állami támogatást kap a magyar kormánytól, amivel a második legtámogatottabb határon túli magyar fociklub az idén 2,8 milliárdot kapó Csíkszereda után).

Itt azért jobban megáll az az érvelés, hogy a helyi magyar közösség futballjának a fejlesztése a cél magyar kormány támogatásából, mint Eszéken, ahol Mészáros Lőrinc megvette a helyi csapatot, és az ottani akadémiába is mennek a magyarországi milliárdok. Míg Eszéken nagyon alacsony a magyarok száma, az észak-bácskai Topolya 15 ezer lakójának legalább a durván kétharmada magyar, és a vonzáskörzetében 33 ezres vonzáskörzet is megmaradt magyar többségűnek.

A tulajdonos magyar, Zsemberi Jánosról Orbán 2018-ban azt mondta, hogy a személyében találta meg azt a

„bátor, elszánt és nagy képzelőerejű társat, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és ésszerű felhasználását Szerbiába”.

A főszponzor a Mol, az edző és a szurkolói kemény mag magyar, a felnőtt csapatban ugyanakkor egyetlen játékos anyanyelve magyar.

A tulajdonos, Zsemberi János tavaly decemberben ezt nyilatkozta az Indexnek: „Piros-fehér-zöld zászló nincs a stadionban. A két ország között remek a jelenlegi viszony, nem szeretnénk mi feszültséget okozni. A „ria, ria, Hungária!” sem hangzik el, ezt megbeszéltük, tisztáztuk előre, nem kell lángot élesztenünk, amikor éppen kihalóban van. Így is megesett, hogy Szabadkán orbánozva szidtak bennünket”.

A topolyai csapat most két hétig Magyarországon edz, Felcsúton játssza a meccseit. A Csákvár ellen 2-1-re kikaptak.

link Forrás

A címlapkép Orbán Viktor 2018-as topolyai avatásán készült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.