Orbán morózus és rosszkedvű, mert „a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy nem szerepelteti” Szoboszlait az Európa-bajnokságon

foci-eb
2021 június 04., 10:23
comments 39

A saját magát futballokosnak tartó miniszterelnök az Európa-bajnokságok előtt ilyenkor már lelkesen szokta várni a mérkőzéseket, de most - hiába vagyunk társrendezők - morózus és rosszkedvű. Erről a Kossuth Rádióban beszélt a szokásos interjújának a végén.

„Éppen nem vagyok nagyon boldog. Végre fölemelkedett egy magyar csillag a világ labdarúgásának égboltjára, arra készültem már hosszú hónapok óta, hogy éles meccsen is láthatjuk őt, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországban vagy nem is tudom hova.

A kapitány úgy döntött, hogy nem szerepelteti, talán majd ősszel, szóval most egy ilyen morózusabb, vagy nem is tudom, rosszkedvűbb állapotban vagyok.”

Ha lehetett volna vétózni a válogatott kerethirdetésénél, Orbán biztosan megtette volna. Ugyanakkor Szoboszlai Dominik - merthogy róla van szó -, nem azért nem került be az Európa-bajnokság végleges keretében, mert Marco Rossi szövetségi kapitány el akarta rontani Orbán Viktor hangulatát. Hanem mert fél éve sérült, és egyszerűen nincs olyan fizikai állapotban, hogy pályára léphessen a világ legjobb csapatai ellen.

Hogy ezt mennyire sajnálja maga Marco Rossi is, azt elmondta a kerethirdetéskor. Szoboszlainak az utolsó pillanatig fenntartotta a lehetőséget, a játékos el is utazott Ausztriába a válogatotthoz, ahol az orvosok megvizsgálták. A Labdarúgó Szövetség honlapjának Szilas Ádám csapatorvos azt mondta a játékosról:

„Érkezése után a lehető legalaposabban felmértük Dominik állapotát, illetve az edzéseken is csak nagyon korlátozott ideig, és minimális terhelés mellett vehetett részt. Sajnos pár nap alatt egyértelművé vált, hogy az Európa-bajnokságra nem lesz játékra alkalmas állapotban. Minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy az Eb-n számíthasson rá a szakmai stáb, de a meccsterhelés töredékének megfelelő feladatok is megterhelők voltak számára, ami ellehetetleníti a lehetőségét annak, hogy június közepén akár csak rövid időre is bevethető legyen.”

Rossi ezt azzal egészítette ki, hogy óriási kockázat lett volna akár csak percekre pályára küldeni Szoboszlait:

„Mindannyian nagyon bíztunk abban, hogy Dominik az Eb-re játékra alkalmas állapotban lehet, hiszen nagyon fontos tagja a csapatunknak. Én magam szinte bármilyen kompromisszumra kész voltam, hogy legrosszabb esetben is legalább pár percre pályára léphessen az Európa-bajnokságon. Ugyanakkor kötelességünk kizárólag szakmailag megalapozott és felelősségteljes döntést hozni, amellyel nem veszélyeztetjük Dominik egészségét a rövidtávú célok érdekében. Emellett szól az is, hogy ha esetleg pár percre pályára küldenénk a kontinenstornán, és ott megsérülne, akkor lehet, hogy a rendkívül fontos őszi vb-selejtezőkön nélkülöznünk kellene őt, ráadásul ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoznánk klubcsapatát, az RB Leipziget is.”

Maga a játékos is azt nyilatkozta, hogy rettenetesen sajnálja, de az volt az egyetlen felelősségteljes döntés, hogy kihagyja az Európa-bajnokságot.

„Ha azt mondom sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek. Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány.”

De még a játékos menedzsere, Esterházy Mátyás is kiemelte, hogy egy gesztus volt Marco Rossi részéről, hogy Szoboszlait meghívta a válogatott táborába, hogy ha megfelelő állapotban van, akkor csatlakozzon a többiekhez. Kiderült, hogy a középpályás a hosszú sérülése után még nincs olyan fizikai állapotban, hogy segíteni tudjon a csapatnak, ezért Esterházy szerint a szövetségi kapitány nagyon felelősségteljes döntés hozott, és nagyon hálás Marco Rossinak és válogatott orvosi stábjának, amiért szem előtt tartották a játékos jövőjét.

Azt persze a rádiónak nyilatkozó kormányfő is pontosan tudta, hogy a játékos nem a szövetségi kapitány - Orbánt szomorúságba taszító döntése -, hanem a sérülése miatt nem került be a végleges keretbe. Legalábbis az interjúban később jobbulást kívánt Szoboszlainak. Ezután a miniszterelnök belement egy olyan fejtegetésbe a magyar néplélekről és a futball kapcsolatáról, amit nehéz összefoglalni, ezért aki akarja, itt meghallgathatja.

link Forrás

Orbán rendszeresen megnyilvánul focikérdésekben is. Április 9-én arról beszélt, hogy Gulácsi Péter, a magyar válogatott első számú kapusa megbontotta a csapategységet azzal, hogy kiállt a szivárványcsaládok mellett. Orbán szerint az egység helyreállítása a csapat kapitányának, Szalai Ádámnak és a szövetségi kapitánynak, Marco Rossinak a feladata. Hogy ezt megtették-e Orbán szerint, az nem derült ki, mindenesetre Rossi a kerethirdetéskor közölte, hogy nála az első számú kapus egyértelműen Gulácsi Péter. Nehezen is lehetne másként, hiszen Gulácsi tavaly Bajnokok Ligája elődöntőt játszott.

Rossi amúgy egy olasz lapnak áprilisban azt nyilatkozta, hogy igen gyakran beszél telefonon Orbán Viktorral, aki szerinte sokkal jobban ért a labdarúgáshoz, mint ő a politikához. „Nagy szurkolónk és mindig naprakész” - mondta Orbánról.

Orbán nemcsak a szövetségi kapitánnyal, de a szövetség elnökével, Csányi Sándorral is rendszeresen beszél a fociról. Ezt Csányi árulta el a hvg-nek 2019 végén. Arra a kérdésre, hogy mondott-e már valaha Orbán bármilyen kérdésére nemet, Csányi így válaszol:

„Előfordult, hogy a véleményétől eltérően döntöttem, például 2014-ben nem értett egyet azzal, hogy Pintér Attilát menesztettem és Dárdai Pált neveztem ki a helyére a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává.”

Ráadásul már nem csak Orbán szól bele a magyar foci dolgaiba, Szijjártó Péter is jelezte, hogy lenne véleménye. Az Európa-bajnokság bő keretének kihirdetése előtt lobbizott egy Facebook-posztban barátja, Dzsudzsák Balázs behívása mellett. Rossi nem hallgatott a külügyminiszter szavára, és mellőzte Dzsudzsákot.

Végül a legjobb jóslat, 2007-ből Orbán Viktortól

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.