Nem engedi az UEFA, hogy szivárványszínűre fényfessék a müncheni stadiont

Foci-Eb
2021 június 22., 8:52

Az UEFA nem engedélyezte, hogy szerdán, a Németország-Magyarország Eb-meccs idejére szivárványszínűre világítsák ki a meccs helyszínét, a müncheni Allianz Arenát. Ennek amúgy a stadion üzemeltetője szerint műszakilag semmi akadálya se volna, a helyi városvezetés pedig támogatásáról biztosította az emberi jogi aktivisták javaslatát arról, hogy ekként tiltakozzanak a Magyarországon múlt héten elfogadott, nevében pedofilellenesnek mondott, tartalmában a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, a melegjogokat korlátozó új törvény ellen.

Az UEFA döntése annyiban nem meglepő, hogy a szervezet általában is ódzkodik bármilyen politikai véleménynyilvánítástól. Ez még akkor is igaz, ha a minap amúgy pont szivárványos kérdésben engedékenyebbnek mutatkozott: vizsgálta ugyan, de végül nem találta az előírásaival ellentétesnek, hogy Manuel Neuer, a németek kapusa a meccseken szivárványos karszalagot visel. Az UEFA arra jutott, hogy ez olyan általános szimbólum, ami ez esetben nem tekinthető célzottan politikai üzenetnek.

Az UEFA részletes indoklásában arról írt, hogy "a rasszizmus, a homofóbia, a szexizmus és a diszkrimináció minden formája foltot ejt a társadalmunkon", mindazonáltal világnézetileg semleges szervezetként úgy érzik, hogy a jelen kérés abban a kontextusban, hogy a magyar országgyűlés egy döntését kritizálja, nagyon is politikai gesztus, ezért kénytelenek visszautasítani. Ugyanakkor azt javasolták a müncheni városvezetésnek, hogy valamikor máskor - értsd: amikor nem pont Magyarország játszik Eb-meccset a stadionban -, mondjuk a meleg büszkeség napján, vagy a müncheni Pride idején nyugodtan világítsák csak ki a stadiont.

UPDATE 12:01: Szijjártó Péter külügyminiszter természetesen örömmel vette az UEFA döntését. Simon Evans, a Reuters sportriportere szerint azt mondta, "[h]ála Istennek az európai futball vezető köreiben még a józan ész uralkodik, és nem dőltek be ennek a politikai provokációnak. Az UEFA helyes döntést hozott".

(Via Deutsche Welle)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt