Az Eb legnagyobb meglepetése lenne, ha az angolok ma elbénáznák

foci-eb
2021 július 03., 08:56

Olasz mestermunka

Ezer olyan apró részlete volt az olasz-belga negyeddöntőnek, amire még pár nap múlva is emlékezni fogunk. Mármint azon túl, hogy az olaszok 2-1-re legyőzték a belgák valamiért aranynak nevezett generációját. (A belgák - akárcsak most - a 2014-es világbajnokságon és a 2016-os Európa-bajnokságon is a negyeddöntőben búcsúztak, a 2018-as világbajnokságon legalább eljutottak az elődöntőig.)

Kezdjük a 36 éves Chiellinivel, aki sérülése után visszatért az olasz védelembe, és azon túl, hogy tanárian játszott Bonuccival

link Forrás
  • aztán De Bruyne-nel együtt megállapították, hogy életerős lövést blokkolt testtel
link Forrás

Más kategóriában volt vicces Immobile jelenete az olaszok első gólja előtt. A meccsen egyébként keveset nyújtó csatár egy összerúgás után terült el a földön a lábát fájlalva a belgák kapuja előtt, a játék ment tovább, Barella pedig a vergődő Immobile-vel mit sem törődve szép gólt lőtt. Igaza volt, mert a gól hihetetlenül felgyorsította Immobile gyógyulását is.

link Forrás

Sajnos volt egy valódi dráma is a meccsen. Az Európa-bajnokság eddigi legjobb balhátvédje, Spinazzola egy labdára sprintelve súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, az Achilles-ína szakadhatott el.

photo_camera Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Felbukkant viszont egy játékos, aki reményt adhat a belgáknak, hogy azért továbbra is jó csapatuk lesz. A 19 éves Jérémy Doku a sérült Eden Hazard helyén játszott úgy, hogy akkor is helyet követel majd a csapatban, ha Hazard egészséges. (Bede Mártonnál ő lett a meccs embere.) Dokut szinte biztosan elviszik a következő szezonzban a Rennes-től.

Hogy milyen az olasz csapategység most, azt elég jól mutatja az a videó, amikor Mancini köré gyűlnek a játékosai.

link Forrás

Aki pedig a győzelmet ünneplő vidám, de rossz hangú olasz játékosokra kiváncsi, az kattintson ide.

Spanyol tökörészés

Bár a másik negyeddöntőre a spanyol és a svájci csapat is az Eb legfordulatosabb meccseit túlélve jutott el, a tegnapi összecsapásukat remekül foglalta össze Király András a Spanyolország az angol játékvezető hatékony segítségével csak legyűrte Svájcot címmel. Michael Oliver spori a 77. percben lett főszereplő, amikor 1-1-es állásnál gondolkodás nélkül kiállította a svájci Freulert, elég szigorúan megítéltve a becsúszását.

„A kiállítás nyilván rányomta a bélyegét a meccsre, az eleve tökörésző labdatartásban jeleskedő spanyolok még nyugodtabban tökörészhettek tovább” - írta Király kolléga. Az előző körben a franciákat 11-esekkel kiejtő, az irányítójukat, Xhakát sárga lapok miatt eleve nélkülöző svájciak azért így is eljutottak ismét a 11-esekig, de ezúttal több játékosuk is hibázott. Ne vegyük el a spanyol kapus, Unai Simón érdemeit, két svájci büntetőt ő fogott meg.

Az angol játékvezető, Michael Oliver a 77. percben rmegunta, hogy róla addig nem volt szó, és kiállította a svájci Freulert.
photo_camera Az angol játékvezető, Michael Oliver a 77. percben rmegunta, hogy róla addig nem volt szó, és kiállította a svájci Freulert. Fotó: ANTON VAGANOV/AFP

A spanyolok az olaszokkal játszanak majd az elődöntőben A labdát biztosan ezúttal is magunknál akarják majd tartani, de az olaszok ezt aligha engedik majd annyira, mint a spanyolok eddigi ellenfelei. Lehet, két labda kellene.

Az UEFA becsicskult

A spanyol-svácji meccset Szentpéterváron játszották. A helyszín inkább a városban tomboló koronavírus miatt tűnt előzetesen érdekesnek, de aztán kiderült valami más is. Az európai labdarúgó szövetség letiltotta a szponzori szivárványos hirdetésekeit Szentpéterváron és Bakuban, ahol ma a cseh-dán negyeddöntőt rendezik. Azokról a reklámokról van szó, amelyek a Puskás Arénát is beszínezték. Az UEFA az orosz és azeri jogi környezet bizonytalanságaira hivatkozott az Athleticnak nyilatkozó VW-illetékes szerint.

Megtippelhetetlen eredmény

Nincs egyértelmű esélyese a mai első elődöntőnek, a 6-kor kezdődő cseh-dán meccsnek. A csehek a hollandok kiejtése után elkaphatják a dánokat is, a négygólos Schickre számíthatnak ebben. A dánok már magukhoz tértek az Eriksen-sokkból, a csoportmeccsek utolsó körében az oroszokat verték könnyedén, majd Walest söpörték el. Talán inkább nekik van több sanszuk a továbbjutásra.

Minden az angolok mellett szól

A másik meccs simábbnak ígérkezik. Ukrajna eleve csak azért jutott a legjobb 16 közé, mert behúzták az észak-macedónok elleni meccsüket, miközben kikaptak Hollandiától és Ausztriától is. A nyolcaddöntőben a 121. percben verték az emberhátrányban játszó svédeket. Azokkal az angolokkal játszanak, akik az eddigi 4 meccsükön gólt sem kaptak, a németek legyőzésével pedig az eddigi, minimális kockázatot vállaló játékuk helyett talán végre valamivel felszabadultabban, az ellenfél kapuját veszélyeztetve lépnek pályára.

Ugyan ez lesz az angolok első meccse, amit nem a Wembley-ben játszanak, de a római fellépésre maguk sem választhattak volna ideálisabb ellenfelet a 7 másik csapat közül. Ha nyernek, akkor mennek vissza a Wembley-be, a cseh-dán győztese elleni elődöntőre. Ezt tényleg csak az angolok szúrhatják el, bár annyi minden az ukránok ellen szól, hogy lehet, érdemes egy kisebb összeggel rájuk fogadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.