FIFA: Az ukrán és orosz kluboknál focizó külföldiek végleg elszerződhetnek a csapatuktól

oroszország
2022 március 07., 20:17

A profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) arra kérte a sportág nemzetközi szövetségét (FIFA), hogy a háborús helyzet miatt az oroszországi klubokban szereplő külföldi játékosok végleg távozhassanak a csapatuktól.

Az FIFPro azt szerette volna, hogy a több száz érintett labdarúgó végleg szerződést bonthasson az őket foglalkoztató egyesülettel, de egyelőre azt a választ kapták, hogy június 30-ig, ideiglenes jelleggel csatlakozhatnak más országban szereplő klubhoz, ezután vissza kell térniük Oroszországba. Az ügyben a végső döntést a FIFA Bureau hozza meg, amit a hat kontinentális szövetség elnöke alkot.

A Lokomotiv Moszkva vezetőedzője, a német Markus Gisdol és a Dinamo Moszkva segédedzője, az ukrán Andrij Voronyin is elhagyta a munkaadóját.

A FIFA és az európai szövetség (UEFA) az ukrajnai háború kitörése után eltiltotta a nemzetközi tornáktól és versenysorozatoktól az orosz futballklubokat és a válogatottat. Az utóbbi így nem léphet pályára a vb-pótselejtezőn Lengyelország ellen. Az ukrán bajnokságot felfüggesztették az országban zajló háború miatt.

photo_camera Egy leeresztett labda a németországi Osterodéban 2016. április 7-én. Illusztráció: Frank May/dpa via AFP

A FIFA most döntött:

  • A külföldi játékosok és edzők klubokkal kötött minden munkaszerződést az Ukrán Labdarúgó-szövetségnél (UAF) automatikusan felfüggesztik az ukrajnai szezon végéig (június 30.), anélkül, hogy a felek részéről bármiféle intézkedésre lenne szükség.
  • A külföldi játékosok és edzők Oroszországból való távozásának megkönnyítése érdekében, ha az Orosz Labdarúgó Szövetséghez (FUR) tartozó klubok nem kötnek kölcsönös megállapodást a külföldi játékosaikkal és edzőikkel március 10. előtt, a külföldi játékosoknak és edzőknek jogukban áll egyoldalúan felfüggeszteni a szóban forgó FUR-hoz kötődő klubokkal kötött munkaszerződésüket az oroszországi szezon végéig (június 30.). Ez azt jelenti, hogy a játékosok és edzők „szerződésen kívülinek” minősülnek június 30-ig, ezért joguk van szerződést kötni egy másik klubbal anélkül, hogy bármiféle következményekkel kellene szembenézniük.

A FIFA közölte, hogy azért, hogy a versenyek tisztessége megóvható legyen, az új klubba való regisztrációnak április 7-ig meg kell történnie. A versenyek feddhetetlenségének további védelme érdekében a klubok legfeljebb két olyan játékost regisztrálhatnak, akivel kivételeznek.

A FIFA megismételte, hogy elítéli az Oroszország által folyamatosan alkalmazott erőszakot Ukrajnában, és felszólítja az ellenségeskedés gyors beszüntetésére és a béke helyreállítására. (FIFA, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt