Pintér Attilával meccset nézni Felcsúton

2017 március 05., 19:11
  • Az NBI első négy helyén álló csapat kispadján külföldi edző ül
  • A tehénlegelőn játszott Újpest-Fradi rangadón szerb-német, az első két helyről döntő Videoton-Kispest meccsen norvég-olasz trénerháború volt
  • Ezért aztán az NB II-be mentünk meccset nézni, hogy Pintér Attila mögé ülve végighallgassuk, hogyan vezényli a miniszterelnök úr csapatát a fejlesztési miniszter úr csapata ellen a magyar edzőpápa
  • Csak annyit mondunk: Gyuri!

Főméltóságú FC vs. Nagyméltóságú FC

photo_camera A szombati Videoton meccs után vasárnap is megszokott helyén Felcsúton Magyarország miniszterelnöke. Jobbra sapkában Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a Kisvárda elnöke. Esemény: Puskás Akadémia-Kisvárda, magyar másodosztályú labdarúgó mérkőzés. Fotók: Botos Tamás

Láttam a presszó előtt a biciklid - mondta a stadion vécéjében az egyik idősebb férfi a koros másiknak, és ekkor már tényleg biztos voltam abban, hogy nem lehet tökéletesebb meccset választani Magyarországon 2017-ben annál, mint amikor a felcsúti szentélyben Orbán Viktor csapata („Puskás Ferenc” „Labdarúgó” „Akadémia”) fogadja Seszták Miklós fejlesztési miniszter csapatát, a Kisvárdát.

Ha a felcsúti csapat kommunikációs vezetőjén múlik, akkor a legnagyobb bánatunkra más programot kellett volna keresnünk, mert az időben megküldött akkreditációs kérelmünket pénteken visszadobta a Puskás Akadémia sajtóosztálya. Hogy miért, azt nem indokolták meg.

Pedig itt még úgy sem viselkedtünk, mint a Parlamentben, ahová Kövér László kikezdhetetlen érvelése alapján akkor mehetnénk vissza, ha rendesen viselkednénk a Parlamentben, már amennyiben bemehetnénk rendesen viselkedni.

A Puskás újságíróknak előírt házirendjét egyébként még könnyebb megsérteni, mint a Parlamentét:

„Kedves Kollégák! Felhívjuk a sajtó munkatársainak figyelmét, hogy a sporteseményről - a Puskás Akadémia kommunikációs osztályának engedélyével - csak sporttudósítás készíthető. Jó munkát kívánunk!”

- írják általános szabályként az akkreditációs oldalon, tényleg ne keverjük a sportot a politikával, pláne Felcsúton. Úgy persze még könnyebb, ha be sem engednek újságírókat.

Nem azért kértünk akkreditációt, mert potyázni akartunk, egyszerűen könnyebb képeket készíteni a pálya mellől. Botos kolléga bosszúságát az én örömöm bőven kompenzálta, mert így a sajtópáholy helyett Pintér Attila mögé ülhettünk közvetlenül az első sorba. Csodálatos ajándék a mester kommentálásával végignézni egy meccset.

photo_camera Balra a szélen a Kisvárda tábora. Ahhoz képest, hogy a szurkolói buszok reggel fél hétkor indultak Szabolcs-Szatmárból, hogy Felcsútra érjenek délután egyre, többen voltak mint a Puskás feliratot kicsit kitakaró helyiek "tábora".

Aztán még a kezdősípszó előtt lebuktunk, hogy jegyvásárlással kijátszottuk a rendszert. Már a lelátón voltunk, amikor a sajtóosztálytól érkezett egy ember, hogy azzal a fényképezővel, ami a Botos nyakában lóg, fotókat is akarunk-e készíteni. Mert ahhoz sajtóakkreditáció kellene.

Miután végre arca lett a belépésünket megtiltó sajtóosztálynak, megkérdeztem, hogy miért dobták vissza az akkreditációt? Abban egyetértettünk, hogy elfértünk volna a kongóan üres stadionban (elég könnyű volt felfedezni minket az oldallelátón ülő kb. 80 ember között), de a munkatárs a főnökére hivatkozott, hogy ő hozta a döntést, itt is van, nem beszélhetünk vele, írjunk neki emailt. A munkatárs elment egy közelben ücsörgő emberhez, visszajött és azt mondta, hogy a nagy géppel nem fotózhatunk, csak mobiltelefonnal. A röhögés és a teljes értetlenség határán billegve megkérdeztem, hogy milyen szabály tiltja a fotózást a lelátón, kiderült, hogy nincs ilyen. Emberünk ezután elment, reméljük, nem törtük össze a rendpártiak felcsúti álmait. A nagygépek kis győzelme volt ez.

Íme Botos Totó nagyfényképezős fotói:

photo_camera A sárga mezes "Puskás" "Akadémiában" a 11 kezdőjátékosból csak kettő volt akadémista, a többieket máshonnan vásárolták.
photo_camera A szentély csodagyepe valami egészen rossz állapotban van. Pedig a bajnokság csak most kezdődött. A Panchót a Puskás mellett a Videoton is használja ebben a szezonban, mert a székesfehérvári csapat stadionját építik.
photo_camera És a lényeg. Amiért megérte elmenni: Pintér Attila a kispadon, három méterre tőlünk. Élő mágnestáblaként magyarázta az első perctől, ki mit csináljon. Első megjegyezése: gyere, gyere, gyere. Felcsúton egyébként valódi pszichikai hadviselés folyik: plédet csak a hazai kispadra tettek, a vendégek nem kaptak a hűvös időben.
photo_camera Az első félidőben csapnivaló volt a Puskás. Pintér ekkora még csak rimánkodott: játsszatok, játsszatok, játsszatok. Ami meglepő volt, hogy üvöltözni csak a bírókkal üvöltözött, a játékosaival nem.
Pintér Attila a Puskás Akadémia vezetőedzőjeként 2017-ben.
photo_camera A mester belülről emészti magát egy rossz lövés után.
z NBI első négy helyén álló csapat kispadján külföldi edző ül A tehénlegelőn játszott Újpest-Fradi rangadón szerb-német, az első két helyről döntő Videoton-Kispest meccsen norvég-olasz trénerháború volt
photo_camera Az oszlop már benyomódhatott vállmagasságban.
photo_camera Tudta? Kinyílt a hóvirág az alcsúti arborétumban, amit egyébként valamiért a Puskás Akadémia üzemeltet. Nem vicc, tényleg.
photo_camera Kezdőcsapat? Jelentés a határról? Aláírásgyűjtó-ív? Recept?
photo_camera „Figyelembe véve, hogy a leendő aréna nem elsősorban egy tágabb agglomerációt kiszolgáló sportlétesítmény, hanem egy bentlakásos labdarúgó akadémia centerpályája, az UEFA képviselőivel egyetértésben a nézőszám növelése helyett az átlagosnál magasabb komfortfokozat elérése volt a cél: a 3400 fős nézőtéren a 100 cm-es sor- (és 55 cm-es szék-) távolság a nyugat-európai stadionok első osztályú (business class) helyeinek kényelmét nyújtja.” A Puskás honlapjáról
photo_camera Orbán és Strock a szünetben szakmáznak.
photo_camera Mészáros Lőrinc egy emelettel feljebb, nem Orbán Viktor társaságában. Nincs képi bizonyítékunk rá, hogy két külön emberről lenne szó.
photo_camera Vissza a Mesterhez. 10 bekiablásából 9 csak annyi volt, hogy Gyuri. Ebből kellett megértenie Sándor György csapatkapitánynak, hogy mi a teenedő.
photo_camera Pintér egy ideig egészen nyugodtan tűrte, hogy a Kisvárda vezethetne hárommal. Gyuri - mondta inkább.
photo_camera Tegyétek le - utasította játékosait Pintér, hogy ne rúgdossák előre a labdát. Edzésen kéne gyakorolni - válaszolta neki egy úr, de a felesége lepisszegte, hogy ne vitatkozzon az edzővel. Az urat nem mutatjuk, nehogy kitiltsák a pályáról.
photo_camera Aztán a semmiből megszerezte a vezetést a Puskás. Pintér minden jelentősebb eseménynél (16-oson belül elesett a csatár, gól) felnézett a VIP-lelátóra, hogy Orbán látja-e. De a miniszterelnök eltűnt a helyéről a második félidőre. Ha Orbán csak az első félidőt látta, akkor nem lesz jó vasárnapja.
photo_camera Gyuri elintézett egy kisvárdait.
photo_camera Nem hiszem el, baszdmeg - mondta csak úgy magának egy kihagyott helyzet után. Gyuri! - folytatta.
photo_camera Szponzorfal
photo_camera A Nemzeti Sport szerint 400-an voltak. Erős túlzás. Az egész meccsen három gyerekhang kiabálta, hogy Puskás.
photo_camera Talán ha lenne pénz rendes gyepre.
photo_camera Pintér nem érti a bíró döntését. Ez elég rendszeresen előfordult vele. Itt csak úgy magának háromszor ismételte el, hogy menjenek már a büdös picsába, baszdmeg. Kereste is segítségkérően Orbán Viktort, aki nem jött vissza a VIP-be.
photo_camera Van még fejlődési lehetőség a székek feltöltésében. így aztán Gyuri tényleg hallja, ha szólnak neki.
photo_camera Seszták csapatáról kevés szó volt eddig. A Seszták minisztersége előtt még harmadosztályú Kisvárda is kap egy csodastadion (érdemes megnézni), de a város most gondolt egy nagyot, és a női kézilabdába is elkezdtek önteni döbbenetes mennyiségű pénzt.
photo_camera A mester a 92. percben finoman jelzi a negyedik játékvezetőnek, hogy mint korábban említette, 1-0-s vezetésnél cserélni szeretne.
photo_camera Síp, vége, öröm. Mehet az induló: Felcsút, Felcsút, kis hely nagy játék.
photo_camera Pintér elindul, hogy elmondja, rengeteg helyzetet dolgoztak ki és megérdemelten nyertek. Ha Orbán nem látta, talán elhiszi. A Puskás második az NBII-ben, a Soroksár előzi meg jobb gólkülönbséggel. A Soroksár ebben a fordulóban 5-0-ra nyert.
photo_camera Szürrelális kalandunk végére értünk. Dácsa a sarkon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.