Karin Kneissl és Vlagyimir Putyin táncol 2018. augusztus 18-án az ausztriai Gamlitzban.

Putyin megtáncoltatta az osztrák külügyminisztert

Tbg
2018 augusztus 18., 15:00

Mint arra az előzetes hírek szerint számítani lehetett, Vlagyimir Putyin orosz elnök németországi látogatása előtt beugrott az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl esküvőjére.

A jobboldali Szabadságpárthoz tartozó, az orosz-osztrák kapcsolatok javítását támogató Kneissl júniusi bécsi látogatása idején hívta Putyin a Dél-Stájerországban megtartandó menyegzőjére.

A buliról most az AFP közölt fotókat:

Karin Kneissl külügyminiszter és férje, Wolfgang Meilinger
photo_camera Karin Kneissl külügyminiszter és férje, Wolfgang Meilinger Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP
photo_camera Kneissl és a bécsi kozákok Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP
A doni kozák kórus előad a lagzin
photo_camera Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

A mennyegzőn előadott a doni kozák kórus, amelynek története meglehetősen különös: miután a Vörös Hadsereg szétkergette a doni kozákságot, a múlt század huszas éveiben, a diszapóra egy török menekülttáborban alakította meg a zenekart, amelyet végül Bécs fogadott be. Most pedig két menekültellenes politikus buliján énekelnek.

Arról, hogy az új osztrák kormány hogyan próbál - Magyarországhoz hasonlóan - újabban valamiféle hídszerepet betölteni az orosz vezetés és a Nyugat között, itt írtunk. Az európai orosz befolyásról pedig itt.

Az MTI szerint az osztrák ellenzék nem volt elragadtatva a látogatástól. Ausztriában sokan bírálták Putyin magánlátogatását diplomáciai megfontolásokból és a magas biztonsági költségek miatt is.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője csütörtökön "munkalátogatásnak" minősítette a vizitet, amelyre az ilyen magas rangú vendégekre kötelező biztonsági előírások érvényesek. Hozzátette mindazonáltal, hogy Putyint a saját biztonsági személyzete kíséri, melynek költségeit "az orosz fél fedezi". Az esküvő költségeit Kneissl viseli, beleértve a biztonsági magánügynökségre fordított kiadásokat - hangsúlyozta a tárca.

Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása "hátrányos" Ausztriára nézve. Bizalmatlanságot szül az ország iránt, melyet "Oroszország trójai falovának" fognak tekinteni az EU-ban. Ezenkívül jelentősen felértékeli az oroszbarát FPÖ-t. Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve, hiszen egy EU-tagországban a társadalom is szívélyesen fogadja.

Bírálat érkezett Ukrajnából is. Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Ausztria Putyin esküvői meghívásával nem lehet többé semleges közvetítő az ukrajnai konfliktusban. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, "szomorú mosolyt fakaszt" az a tény, hogy az osztrák külügyminisztérium egy magánlátogatás miatt magyarázkodásra és annak bizonygatására kényszerült, hogy külpolitikai irányvonala változatlan marad, írja az MTI.

Az orosz elnöktől egyébként nem állnak távol az ilyen performanszok. Emlékezetes volt, amikor a magyar kormányfővel, Gyurcsány Ferenccel - bár nem úgy mint az osztrák külügyminiszterrel - táncolt Finnországban egy debreceni hajdúsági táncot:

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.