Ebben a városban nem szokás tüntetni, de a Borkai-botrány kivitte az embereket az utcára

2019 október 12., szombat 17:47
  • Borkai Zsolt 2006 óta vezeti Győrt, ami egy stabil fideszes város, nem is emlékeznek az emberek, hogy valaha tömegek tiltakoztak volna a polgármester ellen.
  • A szexbotrány és a korrupciós ügyek miatt mégis legalább ezren kimentek az összellenzéki tüntetésre a városháza elé.
  • A szónokok meglepően lendületesen beszéltek, a tüntetők pedig egy kormánypárti trollt is elkergettek.
Fotó: botost/444.hu

Megtelt a győri városháza előtti tér szombat délután, amikor összellenzéki tüntetést tartottak Borkai Zsolt fideszes polgármester szexbotránya és korrupciós ügyei miatt. Az egykori olimpikon 2006 óta vezeti Győrt, ami stabilan fideszes városnak számít, a helyiek nem is emlékeznek hasonló tiltakozásra. Ennek fényében különösen nagynak számít az a nagyjából ezer fős tömeg, amely tudósítóink becslése szerint megjelent a tüntetésen.

Fotó: botost/444.hu

Egy győri nő élő közvetítésünkben azt mondta, „igazából mindenki tudta ezt, beszélték a városban a korrupciós ügyeket, volt szó a földtémáról is. Csak most volt valaki, aki kirobbantotta”, de szerinte ettől még simán lehet, hogy vasárnap újraválasztják Borkait. Így gondolta egy Budapestről érkezett, erzsébetvárosi nyugdíjas nő is, aki ocsmánynak tartotta a szexpartis felvételeket, de szerinte nem is ez a lényeg, inkább a korrupciós ügyek háborítják fel az embert.

Fotó: botost/444.hu

A színpadon aztán felvonult az összes ellenzéki párt, először Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszélt, a többiekhez hasonlóan elég lendületesen. Azt mondta, ma már járt Kecskeméten és Bicskén is, de bármerre megy, mindenhová Borkai Zsolt követi:

„A helyiek mindig párhuzamot tudnak vonni a helyi fideszes hatalom és Borkai közt. Maffiakormány -- ez a szó jut eszembe az öregfiúk csapatról, ami 2010 óta meglopja, szétcsalja, széthazudja az országot.”

Fekete-Győr András beszél Fotó: botost/444.hu

„Ez egy egész politikai kultúra lenyomata, azé a kultúráé, amit úgy hívnak, Fidesz.”Fekete-Győr azt az üzenetet próbálta közvetíteni, amit az elmúlt napokban több ellenzéki szereplő is, vagyis, hogy a Fidesz egyenlő Borkai Zsolttal. „Nincs két Fidesz, egyetlen korrupt és álszent Fidesz van”.

„Orbán Viktor sem más, nincs több célja, mint több pénz, amiből több hatalmat vehet, és több hatalom, amiből több pénzt csinálhat.”

Fotó: botost/444.hu

A tüntetésen ott volt Bede Zsolt is, a Vadhajtások nevű kormánypárti oldal munkatársa, aki néhány napja azzal tűnt fel, hogy rózsaszín műpéniszt dugott Alföldi Róbert orra alá. Az egyik szónok, Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő azzal kezdte a beszédét, hogy őt köszöntötte, „a Fidesz-propagandistát, aki bármilyen pénzért hajlandó bármit megtenni. Körülbelül ilyen erkölcsű emberek vannak a Fideszben mindenhol!”

A tömeg erre rendesen fel is húzta magát, többen körbevették a folyamatosan kamerázó Bedét, és néhány pillanatig úgy tűnt, hogy akár verekedés is lehet, de végül egyszerűen elkergették a térről.

Fotó: botost/444.hu

Szilágyi beszélt arról a négy győri jobbikosról is, akik a botrány kirobbanása után kiszálltak az ellenzéki összefogásból. „Gerinctelen emberek, becsapták az ellenzéki szavazókat”. Felszólalt a győri születésű publicista, Gulyás Balázs is, aki először a „Dicsőséges nagyurak” című Petőfi-versből idézett, aztán kérdőre vonta Borkait, amiért „foglyul ejtették ezt a nagyszerű várost”.

„Hogy mertétek kirabolni az országot? Ti semmiben nem hisztek, csak a pénzben és az élvezetek hajhászásában. Megrontjátok a saját gyerekeitek lelkét is. Ami nekünk szent, ti azt használjátok a hatalom megtartása érdekében” - mondta, majd az országszerte elterjedt élelmiszerosztásokra utalva elhangzott a tüntetés egyik kulcsmondata is:

„NEKTEK A KOKAIN, NEKÜNK A KRUMPLI!”

Fotó: botost/444.hu

Az utolsó felszólaló Glázer Tímea, az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt, aki a botrány kirobbanása után meglepően sokáig hallgatott, és amikor megtörte a csendet, akkor sem szólította fel Borkait a lemondásra. Most azt mondta, „Borkai már csak veszíteni tud, akkor is, ha esetleg nyerne holnap”.

„Vannak, akik nehezen hitték el, hogy egyáltalán igazak ezek a hírek a polgármesterről. De most már egyre többen gondolják róla, hogy egy korrupt, fideszes báb, aki szétlopta a várost, és a belső maffiaháborúnak köszönheti, hogy most megbukott.

Glázer Tímea Fotó: botost/444.hu

„Tudom hogy egy magamfajta anyuka sosem lehet olyan népszerű, mint egy olimpikon. Hát persze, nincs is ezzel semmi baj. Mégis van valamim, ami Borkai Zsoltnak nincs: én soha, de soha nem hoznék szégyent a városomra”- fogadkozott, mire felzúgott a „Hajrá, Timi!”

Ezek után már tényleg csak az a kérdés, hogy vasárnap a botránya ellenére megválasztják-e Borkai Zsoltot, és ha igen, elvállalja-e a polgármesterséget. Az ellenzék akkor sem feltétlenül örülhet, ha Glázer nyer, hiszen, ha a Fidesz többségbe kerül a közgyűlésben, akár fel is oszlathatják magukat, és új választást írhatnak ki, amit egy új jelölttel akár meg is nyerhetnek.

Fotó: botost/444.hu

A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon, amit ide kattintva lehet visszanézni.

A Borkai-botrányt egy névtelen blog robbantotta ki, amely az elmúlt egy hétben folyamatosan közölt képeket és szexvideókat egy hajóról, ahol többek közt a polgármester látható fiatal lányok társaságában. Ezen kívül korrupcióval is vádolja a polgármestert, írt „a győri polipról”, amelynek tagjai egész Győrt „behálózták”, és „szétlopták”, valamint a „legdrágább dugattyús egymotoros” kisgépről is. Az összes, Győrrel kapcsolatos választási hírünket itt találja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt