Beragasztott szájjal, sírva, dühösen

2022 december 02., 16:44

Péntekre sem csillapodtak le a kedélyek, miután szerda délután a Belügyminisztérium közleményben jelentette be: nyolc tanárt kirúgnak polgári engedetlenség miatt. Bár azt május óta lehetett tudni, hogy a közoktatás Pintér Sándor alá rendelése újfajta bánásmódot jelez, még ezzel együtt is letaglózó volt sokak számára az a nyíltság, hogy most már nem is a tankerület, hanem egyenesen a belügy jelenti be tanárok kirúgását.

Azóta országszerte több száz tanár jelentette be, hogy beszünteti a munkát, ülősztrájkok zajlanak több helyen, és vannak iskolák, ahol már két napja rendkívüli szünet van, mert a kirúgottak és a tiltakozók száma együttesen már akkora, ami nem is teszi lehetővé a működést. Rendkívüli napok ezek a magyar közoktatásban.

Diákok tiltakoznak az Eötvös József Gimnázium előtt december 2-án
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Péntek reggel ennek megfelelően több száz diák tüntetett beragasztott szájjal, az iskola bejáratát szimbolikusan lezárva a belvárosi Eötvös József Gimnázium előtt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Innen Kapin Lilla pályakezdő matematika-biológia szakos tanárt rúgták ki a napokban. 1956-ben is kirúgtak egy fiatal tanárt az iskolából, őt Antall Józsefnek hívták.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Délben pedig a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és diákjai indultak el több százan az illetékes tankerület felé, hogy személyesen is bemutassák a terület vezetőjének a kirúgott tanárokat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A vezető nem volt bent, a tankerületi iroda zárva volt, a szervezők így is egyesével vették végig, mi mindent veszít el az iskola a hat tanár elbocsátásával. Ők pedig:

  • Pfeiffer Norbert, 150 diák német es biológia tanara,
  • Ősi Judit franciatanár, több mint nyolcvan diák tanára,
  • Velényi Dóra nemet és spanyoltanár, 80 diák tanára,
  • Horvath Brigitta magyartanár, 120 diák tanára, 11.b osztályfőnöke
  • Rábai János magyar szakos, 200 diák tanára
  • Nemes Mária angol és földrajz, 130 diák tanára, kilencedik osztály osztályfőnöke
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A beszédek arról szóltak, hogy ezek az emberek mind az iskolaközösség megbecsült tagjai voltak, Rábai Jánost az év pedagógusának is megválasztották. Diákok emlegették fel a közös élményeket a spanyolóráktól a közösségszervezésig, kollégáik pedig arról beszéltek, tudják, hogy rájuk is sor kerülhet.

A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és diákjai tiltakoznak a tankerület épületénél december 2-án.
photo_camera Illusztráció: Németh Dániel/444

Olyan kockázatot vállalnak most a rendszerrel ellenkező tanárok, amit például már a '89-ben tiltakozó fideszeseknek sem kellett, ahogy azt Magyari Péter publicisztikájában megállapította. Egy megélhetési válság közepén kockáztatja most állása elvesztését az, aki érdemben tiltakozik, nemcsak a kiüresített sztrájkjog adta kereteken belül. A diákok megbecsülését ezért láthatóan meg is kapják - de hogy mi lesz velük ezután, az egyáltalán nem látszik. Ennek a helyzetnek szól a karinthys rendezvényt lezáró beszéd egy 11.-es diáktól, Németh Enikőtől, aki sírva kért meg mindenkit, aki hallja:

harcoljon a tanárokért, mert ők maguk nincsenek ehhez elegen.

link Forrás

Péntek délután pedig a Vörösmarty Gimnázium diákjai vonultak végig a belvároson.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ők Törökné Pethő Erzsébet angoltanárt, vagy ahogy ők hívják, Töpét veszítették el. A VMG-hez Töpe is kell!, skandálták a diákokok az elmúlt napokban. Ilyet talán nem is remél egy pedagógus, hogy valaha megtörténik vele.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

De a legtöbben valószínűleg arra sem számítottak, amikor ezt a pályát választották, hogy a hatalom ezt fogja tenni velük.

(Percről perce tudósításunk a pénteki napról itt olvasható vissza.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.