Még annál is melegebb van, mint gondolnád - képeken a Budapestet letaroló kánikula

2023 július 12., 13:13

Gyöngyöző homlokról a szembe csordogáló naptej, 450 forintos, vagy még magasabb gombócáron vett fagyi, a hétköznapok utolsó pillanatos átszervezése egy kis életmentő hesszelésért a medenceparton - megszokott jelenetek ezekben a napokban, amikor igazán embert próbáló hőhullám érte el Magyarországot.

photo_camera II. János Pál pápa tér
Fotó: Bankó Gábor/444

A hét első felében 36-38 fokig emelkedik a hőmérséklet az ország több pontján, szerdára pedig még az előző két napnál is melegebbet mondanak, lehűlés csak csütörtökön érkezhet. Ezek az időjárásjelentések ugyanakkor nem adják át kellően azt a földi poklot, amivel a napokban nézünk szembe. Ugyanis ezeket a hőmérsékleteteket félreeső meteorológiai állomásokon mérik, árnyékban.

Ezért vízháztartásunkat nem kímélve bejártuk a várost, és nem kevés izzadság árán lemértük a terepen, hogy mennyire pusztító valójában a hőség. (A méréseket hétfőn vettük fel, ezeknél az adatoknál a szerdai állapotok még gyilkosabbnak ígérkeznek.)

photo_camera A párakapu technológiai csodája a Nyugati téren
Fotó: Bankó Gábor/444

Ezekben a napokban még a budapesti csúcsidőben is lankad a lendület a körúton, egy idős úr mélyen fejébe húzott fehér horgászkalapban halad árnyéktól árnyékig. A város járókelői enerváltan, vízforrások után kutatva próbálnak túlélni a kegyetlen kánikulában.

photo_camera Népszínház utca
Fotó: Bankó Gábor/444

Délután az elsivatagosodás jeleit mutató Népszínház utcán keresztül a Blaha Lujza térre érkezve csekély vigaszt nyújtottak a fák, amelyek árnyékában is 37,5 °C-ot mért a hőmérő. A napon már szédítő 40 fokot jegyezhettünk fel, a hőségben fénylő villamossínekről szinte visszatükröződtek a megállóban olvadozó emberek alakjai. A tér közepén állva még lenge ingben is teljességgel esélytelennek tűnt elkerülni a heveny izzadást az alatt a mindössze 4 perc alatt, amíg a mérő felvette a hőmérsékletet. Főleg akkor, ha be vagy kenve a megfelelő összetételű naptejjel.

photo_camera Margit-sziget Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Erzsébet tér
Fotó: Bankó Gábor/444

A legtöbben valószínűleg nem gyakran gondolunk arra, hogy majd pont a 4-6-os fog megmenteni valamitől, a 34,5 fokos villamoson mégis tűrhetőbbnek érződött a létezés. A légkondicionálót égi áldásként ünnepelheted egy ideig, még akkor is, ha az álló embernek leginkább csak deréktájon fejti ki hatását a kocsikon uralkodó szauna-hatás miatt.

photo_camera Önkéntes tűzoltók Rózsadombon Fotó: Bankó Gábor/444

Az ide-oda járkálás közben könnyen szembesülhetünk azzal, hogy kifogyott a vizes kulacsunk, ami nélkül a szakértők szerint hazardírozás kilépni az utcára ilyen időben. A jelenlegi forróságban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ESFA) ajánlása szerint egy átlagos felnőttnek* körülbelül három liter, esetleg még több vízre van szüksége naponta. A szakértők azt is üzenik, hogy a bevitelt osszuk el a nap során, egyszerre pedig ne igyunk túlzottan sokat.

photo_camera Széchenyi rakpart
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Széll Kálmán tér
Fotó: Bankó Gábor/444

Az árnyékszegény Széll Kálmán tér felé magasodó Postapalota hetedik emeletén, a Pénzmúzeum ingyenesen látogatható panoráma teraszán már egészen 45 fokig futott fel a higany a hőmérőben, legalább is a délutáni napsütésben. De aggódni azért nem kell, a 32 milliárdnyi adóforintból felújított épület teraszán napernyők is vannak, amik alatt jóval elviselhetőbb a forróság, ezek alatt 37,5 fokot mértünk.

photo_camera Széll Kálmán tér
Fotó: Bankó Gábor/444

Miután kulacsainkat sokadjára újratöltöttük az egyik közivókútnál, a Deák Ferenc térre érkezve még késő délután is azzal kellett szembesülnünk, hogy az árnyékban 32, a Nap sugarainak kereszttüzében viszont még mindig 38 fok tombolt. Mint kiderült, a tér melletti deszkapályán trükközgetőket ez sem állíthatja meg.

photo_camera Margit-sziget Fotó: Bankó Gábor/444

A piknikezők és a hobbi Tai Chi-gyakorlók mekkájában, a Margit-szigeten a napon már jóval kellemesebb 35 °C, az árnyékban 33 fok fogadott hat óra magasságában.

Az mondjuk segített, hogy aznap kora estére beborult a város felett az ég. Az előrejelzések szerint erre szerdán is lehet számítani.

(*: A szükséges vízbeviteli mennyiséget befolyásolják az olyan személyes tulajdonságok, mint például a testsúly.)