„A fél szememet állandóan azon kellett tartanom, hogy éppen mit akarnak ellopni a szocik”

június 18., 04:05
  • A zuglói választási kampányban kettészakadt az ellenzék. A Momentum és a Szikra Mozgalom a momentumos Rózsa Andrást, a többi párt az MSZP-s Horváth Csabát támogatta.
  • Rózsa nyerte a választást, Horváth csak harmadik lett, őt a fideszes jelölt is megelőzte.
  • Rózsa András 2023 őszéig Horváth alpolgármestereként dolgozott, most azt mondja, Horváth egy az egyben Tóth Csaba érdekeinek megfelelően működött.
  • Szerinte nem elég interjúkban és nyilatkozatokban szembehelyezkedni az Orbán-rendszerrel.
  • Úgy gondolja, a Momentum új elnökségének tövig kell nyomnia a gázt.
  • Interjú Zugló új polgármesterével.

A Momentum megsemmisítő eredményt ért el a június 9-ei választásokon. Gyakorlatilag az ön győzelme az egyedüli pozitívum, amit a párt fel tud mutatni. Gondolkozik rajta, hogy átlép a Tisza Pártba?

Nem.

Mennyi esélyt ad a Momentum politikai túlélésére?

A Momentumnak nem a politikai túlélésével kell foglalkoznia. A párt 2017-ben egy olyan projektet indított el, aminek a célja a rendszerváltás, az Orbán-rendszer leváltása. A Momentum azóta ezen dolgozik, most is ezen dolgozik, ezután is ezen fog dolgozni.

Mennyiben akadályozza ezt a munkát, hogy nem lesz frakciójuk a Fővárosi Közgyűlésben?

A saját helyzetemet megnehezíti. Körülbelül 140 szavazaton múlott, hogy frakciónk legyen, nagyon szomorúak vagyunk. Ez nagyon rossz kimenetelű választás volt a Momentum szempontjából. Már csak azért is, mert tudjuk, mit vesztettünk. Olyan képviselőket, akik tisztességes, jó szakemberek. Mint Donáth Anna és Cseh Katalin az EP-ben, Havasi Gábor fővárosban. Az ügy, az Orbán-rendszer leváltása viszont továbbra is él. Ez a legnagyobb kohéziós erő a Momentumon belül.

Miután az ellenzéki szavazók átgravitáltak a Tisza Párthoz, hogyan tudja folytatni ezt a küldetését a Momentum?

A választói akarat szent. A választók úgy döntöttek, hogy most a Tiszának adnak támogatást, náluk érezték a lehetőséget, hogy szavazatukkal erőt demonstrálhatnak a rendszerrel szemben. A Tisza-féle erődemonstráció sikeres volt, ennek örülök. Egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy van egy erő az ellenzéki oldalon, ami fejfájást okozott Orbánéknak. Másfelől szomorú vagyok, mert magának a Momentumnak nem tett jót a Tisza előretörése.

Mit gondol arról, hogy Donáth Anna lemondott az elnöki pozícióról?

Donáth Anna megmondta előre, ha sikertelen lesz az EP-választás, le fog mondani. Nálunk a felelősségvállalás természetes. Egy ilyen választási bukta után természetes, hogy az elnök és a komplett elnökség lemond. Ez az a mentalitás, amit hiányolunk az országból. A Fidesz háza táján hetente olyan botrányok történnek, amik miatt egy nyugati demokráciában minimum miniszterek mondanának le. A Momentum konzekvens a kérdésben, Donáth Annának pontosan ezért lehet politikai jövője.

Milyen politikai jövője lehet Donáth Annának?

Biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a testhez álló feladatot. Ami hasznos a Momentumnak, az ügynek és a rendszerváltásnak is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mit vár az új elnöktől? Mit csináljon a párt élén?

Álljon bele két lábbal az Orbán-rendszerbe és azokba a dolgokba, amik miatt létrejött a Momentum. Azokra a képviseleti ügyekre gondolok, amikről nem mindig írnak az újságok, de a helyieknek fontosak. Ilyen volt annak idején az egri elkerülő út, a kastélyprivatizáció, az akkumulátorgyárak helyi történetei. Képviselni kell a társadalom számára hasznos ügyeket, közben aktívan és cselekvő módon szembehelyezkedni a rendszerrel. Nem elég interjúkban és nyilatkozatokban ellenállni. Az alibizés. Néha az az érzésem, hogy az ellenzéki politika puhatolózásból áll. Csinálok kicsit valamit, hátha lesz belőle 50 cikk és 6 interjú. Ha csak 2 cikk és 1 interjú lesz belőle, elengedem. A Momentum új elnökségétől elvárom, hogy tövig nyomja a gázt. Ne álljunk meg azért, mert valami nem kap sajtót, vagy nem üti át az ingerküszöböt. Ami helyes, arra emlékezni fognak az emberek, akiket képviselünk.

A 21 fős zuglói képviselő-testületben a szövetségeseivel összesen 11 képviselőjük lesz, ebből hárman momentumosok. Mennyire érzi stabilnak a koalíciót?

A koalíció stabilitását az fogja meghatározni, hogy mennyire tudunk közös célok mentén haladni és működni. Ezért mindent meg fogok tenni. A koalíció elfogadta a programomat és Hadházy Ákos támogatását, úgyhogy a végrehajtásával kapcsolatban masszív és erős lesz a koalíció. Minden más kérdést megoldunk majd.

Tervez-e ügyek mentén együttműködni fideszes képviselőkkel?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.