Bírósági karaokebulikon kapott szárnyra, és alkotmánybírósági kényszerpályán érhet véget Handó Tünde karrierje

2019 október 16., 04:21

„Honnan vette a bátorságot arra, hogy pályázzon, ha sem tanítóként, sem szervezőként, sem pedig a büntetőjog egy magasabb szintű megközelítőjeként nem mutatkozott be még saját közössége előtt sem? Nem lehet, hogy éppen azért nyert el ekkora támogatást, mert nem kell öntől tartani?”

Idén júniusban beszélt így egy középvezetői posztra pályázó bíróval Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó végig ebben a hangnemben vezette a bíró meghallgatását, néhány hónappal később viszont mégis kinevezte őt a megpályázott posztra. Bírósági körökben a történteket azzal magyarázták, hogy az elmúlt évek botrányai miatt Handó már sokkal kevésbé meri érvényteleníteni a vezetői pályázatokat, különösen, ha a jelöltnek erős helyi támogatása van.

„Persze porig alázza, ha az nem szimpatikus neki, de nem mer kockáztatni újabb botrányokat, mert külföldön mostanában nagyon figyelnek a magyar bíróságokra”

– értékelte a helyzetet a 444-nek egy befolyásos bíró.

A magyar igazságszolgáltatás folyamatait megkülönböztetett nemzetközi figyelem övezi. A tavaszi EP-választásokat követően – miután nem történt meg a Fidesz által várva várt populista áttörés Európában – a kormány kénytelen volt visszalépni a már régóta tervezett különbírósági rendszer bevezetésétől. Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos pont a Magyarországgal szemben indított hetes cikkely szerinti uniós eljárásban is, ebben az ügyben szeptemberben kezdődtek a meghallgatások, és egészen biztosan nem hiányzik a magyar politikának, hogy új botrányok robbanjanak a bíróságok környékén.

Sőt egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint a kormány kénytelen lehet beáldozni Handót. Az igazságszolgáltatással összefüggő nemzetközi kritikák jelentős része az ő személyével van szoros összefüggésben, ha lecserélnék Handót, akkor egy csomó ügyről hirtelen nem is kellene beszélni.

Igen-igen, eddig sok vezetői pályázatot érvénytelenítettek vitatott körülmények között, de ennek vége, a felelőst elküldtük, halljuk a kritikákat és nyitottak vagyunk a kompromisszumra

– mondhatnák a magyar kormányzati emberek európai tárgyalópartnereiknek. A másik oldalról Handó távozását valószínűleg a Fidesz környékén sem siratnák túl sokan. Míg a magyar bírói karban és az európai politikában Handó autokratikus vezetési stílusa okozza a problémákat, a kormány környékén pont azért lehetnek elégedetlenek vele, mert nem vitte át a kívánatos mértékben a politikai akaratot az igazságszolgáltatásra, pedig a Fidesz vezető politikusai már nyíltan is megfogalmazták ezzel kapcsolatos elvárásaikat.

Cikkünkben azt próbáljuk bemutatni, hogy

  • Handó Tünde 2011-ben hogyan kezdett széles támogatottsággal, elkötelezett reformerként az Országos Bírósági Hivatal első elnökeként;
  • miért csúsztak félre legfontosabb szakmai elképzelései;
  • hogyan romlott meg a viszonya a bírói karral, ami korábban szinte egységesen mellette állt;
  • milyen konfliktusai voltak a Fidesszel;
  • 2018 elején hogyan kapott szaladt bele egy nagy pofonba az őt ellenőrző Országos Bírói Tanács megválasztásakor;
  • mit változtatott a pozícióján a 2018-as kétharmados Fidesz győzelem;
  • és milyen lehetséges menekülőút áll a saját szervezetében népszerűtlen, a politikának egyre nagyobb problémát jelentő, és nemzetközi kritikák középpontjában álló OBH-elnök előtt.

Karaokebuli a titkárokkal

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.