Tovább aprítaná a kormány a vidéki nyilvánosságot

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2019 október 20., vasárnap 14:59

Lassan egy éve zajlik a kormánypárti média központosítása a Közép-Európai Média és Sajtó Alapítvány (KESMA) ernyője alatt, de a médiapiacon terjedő hírek szerint a java még hátra van, és az önkormányzati választás után további összevonásokra és még szorosabb tartalmi felügyeletre lehet számítani.

A kormány médiastratégái – Rogán Antal kommunikációs miniszer és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója – arra készülnek, hogy felszámolják a megyei lapok maradék függetlenségét is. A tervek szerint a KESMA vezetői minimalizálnák a helyi szerkesztőségek mozgásterét, és mind arculatában, mind tartalmában egységes napilapot készülnek terjeszteni az egész országban.

A kormánypárti médiauniverzum további centralizálása azért is érdemes a figyelemre, mert miközben az Európa Tanács, a Riporterek Határok Nélkül vagy az amerikai közszolgálat elrettentő példaként emlegetik a magyar médiarendszert, a környező országok autoriter hajlamú politikusai viszont épp ellenkezőleg tekintenek rá: követendő modellnek vélik. Az EUObserver nemrég arra figyelmeztetett, hogy a magyarhoz hasonló törekvéseket lehet észlelni Csehország és Szerbia médiapiacán is.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt a májusban kiszivárgott ibizai felvételen beszélt arról reménybeli orosz finanszírozójának, hogy orbáni minőségű médiabirodalomról álmodik Ausztriában. (Strache távozott a politikából az őszi választásokat követően, de volt pártja még vezető erőnek számít Ausztriában.)

De a hétvégén újrázó lengyel kormány prominensei is pozitív példaként emlegetik a Fidesz által működtetett propagandagépezetet. A Jog és Igazságosság kormánypárt miniszterelnök-helyettese, Jaroslaw Gowin újabban nyíltan fejtegeti, hogy a lengyel médiának lengyel kézben van a helye, és olyan médiaberendezkedés volna kívánatos Lengyelországban, mint ami Magyarországon kialakult.

Soha nem látott médiakoncentráció

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt