Tovább aprítaná a kormány a vidéki nyilvánosságot

2019 október 20., 14:59

Lassan egy éve zajlik a kormánypárti média központosítása a Közép-Európai Média és Sajtó Alapítvány (KESMA) ernyője alatt, de a médiapiacon terjedő hírek szerint a java még hátra van, és az önkormányzati választás után további összevonásokra és még szorosabb tartalmi felügyeletre lehet számítani.

A kormány médiastratégái – Rogán Antal kommunikációs miniszer és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója – arra készülnek, hogy felszámolják a megyei lapok maradék függetlenségét is. A tervek szerint a KESMA vezetői minimalizálnák a helyi szerkesztőségek mozgásterét, és mind arculatában, mind tartalmában egységes napilapot készülnek terjeszteni az egész országban.

A kormánypárti médiauniverzum további centralizálása azért is érdemes a figyelemre, mert miközben az Európa Tanács, a Riporterek Határok Nélkül vagy az amerikai közszolgálat elrettentő példaként emlegetik a magyar médiarendszert, a környező országok autoriter hajlamú politikusai viszont épp ellenkezőleg tekintenek rá: követendő modellnek vélik. Az EUObserver nemrég arra figyelmeztetett, hogy a magyarhoz hasonló törekvéseket lehet észlelni Csehország és Szerbia médiapiacán is.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt a májusban kiszivárgott ibizai felvételen beszélt arról reménybeli orosz finanszírozójának, hogy orbáni minőségű médiabirodalomról álmodik Ausztriában. (Strache távozott a politikából az őszi választásokat követően, de volt pártja még vezető erőnek számít Ausztriában.)

De a hétvégén újrázó lengyel kormány prominensei is pozitív példaként emlegetik a Fidesz által működtetett propagandagépezetet. A Jog és Igazságosság kormánypárt miniszterelnök-helyettese, Jaroslaw Gowin újabban nyíltan fejtegeti, hogy a lengyel médiának lengyel kézben van a helye, és olyan médiaberendezkedés volna kívánatos Lengyelországban, mint ami Magyarországon kialakult.

Soha nem látott médiakoncentráció

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.