Csendben fojtaná meg az Indexet a kormány, de a szerkesztőség nem hagyja magát

2020 július 02., 04:04
  • Az Index szerkesztősége veszélyben érzi magát.
  • A lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot kitették az igazgatóságból, a vezérigazgató Pusztay András pedig lemondott, miután „külső tanácsadók” jelentek meg, hogy átalakítsák a kiadót.
  • Pár nappal később lemondott a Pusztay helyére kinevezett Ződi Zsolt is. Ez talán a leglátványosabb tünete annak, hogy a céget a szétesés fenyegeti.
  • A laptulajdonos alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László állítja: nincs kormányzati nyomás a háttérben.
  • Minden jel ennek ellenkezőjére utal.

Az Index.hu szerkesztősége – mint ahogy a magyar sajtópiac egyre nagyobb része – valójában évek óta ki van szolgáltatva a hatalomnak, de hogy milyen mély is ez a kiszolgáltatottság, azt az elmúlt hetek eseményei mutatták meg pontosan.

Június 21-én, vasárnap este a szerkesztőség úgy döntött, hogy jelzést ad: veszélyben van a lap függetlensége. Átállították a függetlenségbarométert, amit még a két évvel ezelőtti tulajváltás idején helyeztek üzembe, és közös közleményben tiltakoztak a befolyásolási kísérletek ellen.

Erre azután került sor, hogy három hónappal korábban a cég igazgatóságában külső tanácsadóként feltűnt Gerényi Gábor, aki néhány hét kavarás után lényegében a cég feldarabolására tett javaslatot. Ezt a javaslatot az Index.hu igazgatóságának többsége végül érdemesnek találta megvitatásra, és megbízást adott a vezérigazgató Pusztay Andrásnak, hogy dolgozza ki annak részleteit. Pusztay vezérigazgató és Dull Szabolcs főszerkesztő tiltakoztak, de kisebbségben maradtak.

Gerényi az azonnali.hu társtulajdonosa Ungár Péter LMP-s képviselő mellett, de jelen volt az Index.hu alapításánál is, és viszonylag ismert figura az online médiapiacon. Megjelenése így is váratlan volt, hiszen hosszú évek óta nincs köze a Indexhez, és amikor volt, akkor sem volt érdemi befolyása a cég fő tevékenységére, az újságkészítésre; felbukkanása ráadásul nem sokkal azután történt, hogy a kormány elsőszámú médiaintézője, Vaszily Miklós megvásárolta az Index hirdetési felületeit értékesítő háttércég, az Indamedia részvényeinek ötven százalékát.

A feszültség odáig fokozódott, hogy miután az ügyről a 24.hu majd a 444 is hírt adott, az Index-tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László belső információk kiszivárogtatása miatt kitette az igazgatóságból Dull Szabolcs főszerkesztőt. Másnap Pusztay András vezérigazgató benyújtotta lemondását, mert nem akarta végrehajtani az igazgatósági határozatot. Pusztay helyére Bodolai régi ismerősét, de a médipiacon ismeretlen és tapasztalatlan Ződi Zsolt jogászt nevezte ki. Bodolai azzal próbálta lehűteni a kedélyeket, hogy elküldte Gerényit a cég környékéről, és bejelentette: a tervét nem valósítják meg.

A helyzet nem csitult, sőt: hat nappal később lemondott Ződi Zsolt is. Indoklásában az állt: „...miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számomra.” A kiadó így jelenleg vezérigazgató nélkül működik. „A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre” - kommentálta az eseményeket Dull Szabolcs a szerkesztőség nevében.

Azzal, hogy az ügy nyilvánosságra került, a szerkesztőség időt nyert, de itt aligha van vége a történetnek. A hatalom célja ugyanis változatlanul az, hogy még a 2022-es kampány előtt valamiféleképpen befolyást szerezzen az újság szerkesztése felett. Lehetőség szerint csendesen - úgy, hogy a politikai szándék ne legyen tetten érhető. Az első próbálkozás nem jött össze, de ideje és eszköze is van a kormánynak arra, hogy elérje célját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.