Ha ezt a kvótát is olyan könnyen magyarázhatnák, mint a migránsosat, akkor már szén-dioxid népszavazásra készülne az ország

2021 június 08., 04:17

Amikor a múlt héten kiderült, hogy a Mátrai Erőmű egészen elképesztő, 40 milliárd forintot meghaladó veszteséget termelt 2020-ban, akkor a tulajdonos MVM többek között azzal magyarázta ezt, hogy “az adózott eredményt negatívan befolyásolta a szén-dioxid kvóták növekvő beszerzési ára”. Hogy ez ekkora gondot okozott, abban benne lehetett, hogy az erőművet rövid ideig birtokló előző többségi tulajdonos, Mészáros Lőrinc kivette a cégből a kvótákra félrerakott milliárdokat, és most, hogy az állam megvette tőle a vállalatot, jóval drágábban tudtak csak kvótákat venni, mintha másfél - két éve erre ment volna el a tartalék, és nem Felcsútra érkezett volna osztalék formájában.

A kvóta minden érintettnek sokba került már tavaly is. A Mol pénzügyi beszámolója szerint míg 2019-ben 2,4 milliárd forint nettó veszteséget okoztak a cégnek a kibocsátási kvóták, addig 2020-ban már 8,89 milliárdot forintot.

2021 első fél évében ezek a kvóták soha nem látott mértékben drágultak tovább. A rendszer fenntarthatóságáról élénk vita folyik Európában, amibe május végén a magyar miniszterelnök is határozott állásponttal szállt be, követelve, nehogy a lakosság fizesse meg a végén a klímavédelem árát. Júliusban nagyon fontos döntéseket hoznak Brüsszelben ebben az ügyben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.