Rájuk kellett volna borítani az asztalt

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 6., 9:15
  • Ruff Bálint politikai kommunikációs tanácsadó szerint az ellenzék azért veszt mindig kétharmaddal, mert 2010 óta senki nem mondott még semmi újat a választóknak.
  • Szerinte az embereket a megélhetésük és a biztonságuk érdekli, de ezt csak a Fidesz ismerte fel. Idén is.
  • Az ellenzék az előválasztás utolsó napjának éjszakáján állt a legjobban. Márki-Zay Péter nem vezetni kezdte ezután az ellenzéket, hanem bevonult közéjük, és ez stratégiai hiba volt.
  • A kétharmad Márki-Zay Péter katonákról szóló félmondatán, és annak utóéletén múlhatott.
  • Drámainak látja, hogy nagyon sok politikus és szakértő 12 éve csinálja ugyanazt a kampányt, mindig egyre rosszabb eredménnyel.

Ruff Bálint volt 2017-ben Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kampányának főtanácsadója, ám Botka visszalépett fél évvel a választás előtt, miután kiderült, hogy nem képes egy szélesebb ellenzéki összefogást megvalósítani. Ruff azóta is politikai tanácsadással foglalkozik, több polgármesternek is dolgozik, fő megbízója Botka László, Szeged immár párton kívüli polgármestere. Tavaly januárban beszélgettünk vele utoljára, az ellenzéki összefogásról szóló bejelentés után.

Vasárnap este nagyon megdöbbent?

Tudtam, hogy a Fidesz fog nyerni. Azt gondoltam, hogy valahol 120 és 130 képviselő között lesznek, és nem lesz kétharmad. Az utolsó pár napban éreztem, hogy a háború nagyon megdobja majd a Fideszt, Orbán vérszagot érez, és már a kétharmadra játszik.

A háború előtt jobban állt az ellenzék?

Strukturálisan nem állt jobban, a kampánya rossz volt, de a háborútól még rosszabb lett. Az ellenzék legközelebb a győzelemhez az előválasztás második fordulójának estéjén állt.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt