„Az a munkám, hogy az országom háborús bűneit dokumentálom”

2022 április 29., 08:11
  • Alekszej Kovaljov, a Meduza nevű független orosz lap szerkesztője idén márciusban elmenekült Oroszországból. Amit a Meduza csinál, azt ma a törvény bünteti Oroszországban.
  • Részletesen feltártak háborús bűnök gyanúját felvető eseteket Ukrajnában, olyanokat, amiket más nem: orosz katonák gyilkoltak és erőszakoltak meg civileket a Bohdanyivka nevű faluban.
  • Azt mondja, sokan azért hisznek inkább a propagandának Oroszországban, hogy ne kelljen szembenézniük azzal, hogy terrorista állam lett a saját hazájuk, és hogy minden hazugság volt, amit az elmúlt húsz évben hallottak.
  • Putyin célja egyértelműen Ukrajna elpusztítása, és ha ez nem lehetséges, akkor minél több helyrehozhatatlan kárt akar okozni.
  • Orbán Viktort egyértelműen szövetségesnek mutatja be az orosz állami média, és azt üzenik a nézőknek: Magyarország az EU-ban az, aki velünk van.
  • Zoom-interjú Alekszej Kovaljovval.

„Soha nem gondoltam, hogy ide jutok, de el kellett hagynom Oroszországot, gyalog átkelve a határon az éjszaka közepén, a pánikszerűen összepakolt csomagommal a hátamon, a kutyámat húzva. Úgy érzem, becsapódott mögöttem egy óriási ajtó. A szüleimet is alig volt időm felhívni. Őrült idők.” Ezt írtad a Twitteren március ötödikén hajnalban. Mi történt akkor?

Annak ellenére, hogy a Meduza központja Rigában van a 2014-es indulás óta, én végig Moszkvában voltam a családommal. Riporter és szerkesztő vagyok, ott akartam lenni a helyszínen. (A Meduzát a Lenta.ru-tól kirúgott, illetve onnan távozott újságírók alapították, és azért működik Lettországban, mert már 2014-ben is úgy érezték, csak Oroszországon kívülről tud üzemelni a lap. - A szerk.) Sokszor kell személyesen találkozni emberekkel - vannak kormányzati forrásaink, akik semmilyen titkosított csatornában nem bíznak, csakis személyesen lehet velük beszélni. Ez persze csak egy szempont, és talán a legkevésbé traumatikus része annak, hogy el kellett hagynom az országot, pláne ilyen gyorsan.

Március elején a szóbeszéd arról szólt, hogy statáriumot fognak bevezetni Oroszországban. Tudtuk, hogy március negyedikén összeül az orosz parlament mindkét háza. Ez különleges esemény, azt mutatta, hogy azonnali hatállyal be akarnak vezetni valamit. A statárium azt jelentette volna, hogy szabadságjogokat felfüggesztenek, és a határokat is lezárhatják.

A szóbeszéd csak részben volt igaz. A parlament tényleg összeült, de nem statáriumot vezettek be. Aznap viszont, amikor megérkeztünk Rigába, március negyedikén éjjel, azt láttuk, hogy a Meduzát blokkolták Oroszországban. Putyin pedig aláírta a törvényt, ami lényegében kriminalizálta a munkámat. Azzal a munkával, amit most végzünk a Meduzával, büntetőeljárást kockáztatunk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.