Most éppen befékez Orbán Viktor buldózere, az örök összeférhetetlen Lázár János

január 15., 05:02
  • Nem indul többé egyéni képviselőjelöltként választáson Lázár János – jelentette be ő maga múlt héten.
  • Villámgyorsan odaért a hatalom közelébe, de addig kaszabolt, amíg magára nem maradt.
  • 2022-ben visszatért a kormányba, de már csak piszkos meló jutott neki.
  • Maradt viszont Orbán hírvivője: „Ha Lázár beléd áll, értsd úgy, hogy a Főnök üzeni.”
  • Hol siklott ki Lázár János pályafutása? Lehet-e még visszaút?

2010 tavaszán Orbán Viktor honvédelmi miniszternek kérte fel Hódmezővásárhely fiatal polgármesterét, aki a megelőző ciklusban elnökként vezette a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát. Sokakat meglepett: Lázár János alig töltötte be a 35. életévét, nyolc éve volt parlamenti képviselő, de maximum Csongrádban és a Lendvay utcában csengett jól a neve, országosan alig ismerték.

A régi-új miniszterelnök az ellenzéki évek alatt figyelt fel a fiatal Lázárra, és már a 2010-es választások előtt eldöntötte: komoly feladatot szán neki az új kormányban. Lázár határozottnak és magabiztosnak mutatta magát, olyannak, aki nem fél a mély víztől, és tud összetett mondatokban fogalmazni. Orbán ekkoriban kitüntetett figyelmet fordított az ambiciózusnak, tehetségesnek és kellően gátlástalannak mutatkozó fiatal fideszesekre – bölcsnek látszott közel tartani magához és használni őket, ha lehetséges.

Lázár állítólag nagyon szépen megköszönte, de nem kérte a honvédelmi tárcát. Orbánnak erre az esetre is volt B-terve: a kulturális minisztériummal kínálta meg a polgármestert. De Lázár kötötte az ebet a karóhoz: nem akart beülni a kormányba. Más feladatra vágyott, nyilvánosságra, igazi nagyszínpadra: a Fidesz-frakció vezetésére.

A kezdetek

Lázár János politikai pályája 1996-ban kezdődött: akkor vette maga mellé titkárnak Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester – előtte a jegyzői irodájának gyakornokaként ismerkedett a közügyekkel. Rapcsák hírhedt alakja volt a csongrádi KDNP-nek: küldetéstudatos, nagy hangú, akaratos, agresszív emberként ismerték. Szót értett a munkásokkal éppúgy, ahogy a városi elittel – de mindig éreztette hatalmi pozícióját.

A legenda szerint – bár ezt inkább csak Hódmezővásárhely környékén terjesztik – a karizmája a fiatal Orbánra is hatást gyakorolt. Pályája csúcsán Rapcsák 170 kilót nyomott, két széknyi hely kellett neki, hogy elférjen a parlamenti padsorban. Lázárnak, aki a húszas éveit taposta ekkortájt, a fáma szerint a feladatai közé tartozott az is, hogy ha a szükség úgy hozza, megkösse a polgármester cipőfűzőjét.

Rapcsák András Hódmezõvásárhely egykori polgármester egy személyiségi jogi per tárgyalása előtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, 2000. október 17-én
photo_camera Rapcsák András, Hódmezõvásárhely egykori polgármestere egy személyiségi jogi per tárgyalása előtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, 2000. október 17-én Fotó: Rózsahegyi Tibor/MTI Rt. Fotószerkesztőség

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.