Az Orbán-kormány döntése volt, hogy rajta tart minket az orosz gázpórázon

POLITIKA
2022 március 28., 09:44
  • Szél Bernadett független parlamenti képviselővel, az ellenzéki összefogás klímapolitikai programjának szerzőjével a választási kampányról beszélgettünk, és arról, hogyan hatott erre az orosz-ukrán háború.
  • A Pest 2. választókerületben Menczer Tamással szemben induló jelölt szerint Paks 2-t azonnal föl lehetne mondani, az pedig, hogy Magyarország ennyire függ az orosz földgáztól, az Orbán kormány tudatos döntése és elhibázott politikája volt.
  • Ezt a függőséget viszont Szél Bernadett szerint csak kormányváltással lehet feloldani.

Egy hét van a választásokig. A kampány hajrája még hátravan, de az eddigiek alapján hogyan értékeli az idei kampányt?

Az egyik szempont, hogy még jobban felértékelődött a terepmunka szerepe. Pest 2. választókerületben, ahol indulok, erre kifejezetten koncentráltunk. Még jobban csökkent a média szabadsága, az Ebesz megfigyelőinek jelentése szerint pedig teljesen átláthatatlan és nyakló nélküli a kormánypártok költése.

Ha lehet, még egyenlőtlenebbek most a viszonyok, mint a korábbi kampányok idején, ezért nőtt meg a terepmunka jelentősége is. Az is fontos tényező, hogy most teljesen más formációban, egyesülve indul az ellenzék. Megtörtént az előválasztás, ami lehetőséget adott arra, hogy megmérettessük magunkat, ezt nagyon nagy innovációnak tartom. Volt egy népszavazási kezdeményezésünk, amire a Fidesz azzal tudott reagálni, hogy petíciót indított ellenünk, ami tipikusan egy ellenzéki eszköz, vagyis a kormány elkezdett ellenzékként viselkedni. Most, a kampány végén azt látom, hogy mindenki folyamatosan terepen van, és programunkkal közeledünk a választókhoz. A kormány pedig nemcsak, hogy minket szidalmaz, de a szánkba adja, hogy szerinte mi mit gondolunk a világról. Ez is nagyon más megközelítés a korábbi kampányokhoz képest.

A korábbi tapasztalatok alapján mire lehetett számítani, milyen lesz ez a kampány, és ehhez képest milyen lett?

Mindenki azt mondta, hogy minden idők legmocskosabb kampányára lehet számítani. Azzal viszont senki sem számolt, Orbán Viktor maga sem, hogy egy véres háborúval egy időben fogunk kampányolni. Ez jelentősen felülírta az előzetes várakozásokat, teljesen új helyzetet teremtett.

A kampány amúgy elég mocskolódó. A Youtube-on egy gyerekműsort sem lehet anélkül elindítani, hogy valamelyik ellenzéki politikust kezdenék el hirdetésben szidalmazni. Az ország tele van minket ábrázoló plakátokkal. Nem tudom, amúgy a kormányoldal mire készült, mi jött volna még a kampányban, ha nem írja felül az egészet a háborús helyzet, és hogy mi jön a kampány utolsó hetében. De ez sem kevés, amit most kapunk. Ellenem is indult egy külön lejárató oldal, ahol nagyon aljas hazugságokat írogatnak rólam.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.