Nyolc helyszínen tart hadgyakorlatot novemberben a Honvédség

haza
2023 szeptember 19., 09:30

Nyolc helyszínen tart komplex hadgyakorlatot a Magyar Honvédség novemberben, derül ki a Magyar Nemzet interjújából Böröndi Gábor vezérkari főnökkel. Böröndi szerint az orosz–ukrán háború jó apropó arra, hogy „felrázzák a hadsereget” és több fiatalt vonzzanak a seregbe.

A hadgyakorlat célja a mozgósítás mellett, hogy felmérjék, hogyan tud együttműködni a honvédség és a civil közigazgatás. A toborzásban újdonságot jelent, hogy már nem általánosan, hanem célzottan, egyes helyőrségekbe és alakulatokba keres embereket a Honvédség: Hódmezővásárhelyen 244-en, a felsőoktatási támogatást adó Önkéntes Katonai Szolgálatban 150-en kezdik meg az alapkiképzésüket szeptemberben, Kaposvárra és Kecskemétre kilencvenen vonultak be - állítólag mind kiemelt bérezésért.

Amikor a lap arról kérdezi, mikor volt utoljára ilyen volumenű hadgyakorlat Magyarországon, a főparancsnok a déli határra felhúzott kerítést említi, ami szerinte „éles művelet volt” a „migrációs nyomás” ellen. Majd szóba kerül, hogy a Nemzet szerint Böröndi „szigorú parancsnok, emiatt támadások érték”, utalva itt arra, amikor

a vezérkari főnök élő adásban hamisított történelmet; vagy amikor feljelentették, amiért megalázta, „taníttatásra” vihette és ott kínozhatta a honvédségi sofőröket; vagy amikor megírtuk, hogy az áldozatok szerint rendszerszinten - és egy új rendelettel - próbálták eltussolni a szexuális zaklatást és bántalmazást a szolnoki bázison.

link Forrás

A vezérkari főnök szerint a NATO 2014-es walesi csúcstalálkozóján Magyarország egy nehézdandár létrehozását vállalta, ennek alapjait rakták le a Hiúz (Lynx) zalaegerszegi tankgyárral, és a korábban beérkezett Leopard 2A4-esek után hamarosan a legmodernebb Leopard 2A7-es újabb példányai is az országban lesznek. Böröndi a honvédség további beszerzéseit is ismerteti: Panzerhaubitzer 2000-es önjáró lövegekből 24 darab, H145M és nagyobb H225M helikopterek és „jelentős számú olcsó drón”, amik nem csapásmérő eszközök, a hadsereg technológiai fejlesztését, digitalizációját segítik.

link Forrás

Böröndi szerint a professzionális haderőben nincs helye a könnyű gyalogos filozófiát jelentő „szittya gondolkodásnak”, a tartalékos, területvédelmi erőkre és a nukleáris elrettentésre kell összpontosítani a magyar hadsereget.

(via MN)