Egy este alatt átalakították a titkosszolgálatok ellenőrzését, Rogán Antal George Clooney-fóbiás embere került nyeregbe

POLITIKA
március 13., 22:30

Amikor Rogán Antal két éve átvette a polgári titkosszolgálatok ellenőrzését a Belügyminisztériumtől, egyben megörökölte a Pintér Sándor emberének tartott Papp Károlyt, aki polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár lett a Miniszterelnöki Kabinetirodánál. Szerda este Orbán Viktor javaslatára a köztársasági elnök Pappot és Kovács József nemzeti információs államtitkárt is felmentette.

Papp és Kovács csütörtöktől a miniszterelnök köré szerveze Stratégiai Tanácsadó Testületben folytathatják a munkáját Bakondi György, Kovács Árpád, Maróth Miklós és Stumpf István mellett.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny 2024. évi 32. szám

Az újonan alapított testület feladata, hogy megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenállóképességét, és ezekben a tárgykörben javaslatokat fogalmazzon meg. Minisztereket és állami vezetőket hallgathatnak meg, valamint háttéranyagokat kérhetnek be. A testület tagjai az államtitkári fizetéssel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak.

A most felmentett államtitkárok helyére Farkas Örsöt, Rogán Aantal közeli munkatársát nevezték ki államtitkárnak, aki korábban azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy még George Clooney mögött is Soros Györgyöt látta. Farkas eddig helyettes államtitkári rangban felügyeli a nemzetbiztonsági szolgálatokat, és hamarosan a Fidesz frakciójába is beülhet, méghozzá Varga Judit helyére.

Orbán már nem akarja, hogy függetlennek tűnjön a bizalmi embere

Bíró Marcell még közigazgatási államtitkárként egy 2012-es rendezvényen
photo_camera Bíró Marcell még közigazgatási államtitkárként egy 2012-es rendezvényen Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

Az átalakítások hevében Orbán Viktornak újra szüksége lett egy korábbi emberére, akit 3 éve a legfontosabb állami feladatokat felügyelő hatóság élére nevezett ki. Ennek megfelelően szerdán Bíró Marcell lemondott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság vezetéséről, miután egy veszélyhelyzeti kormányrendelettel elintézték neki, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny 2024. évi 32. szám

A hírek szerint Bíró Marcell lehet a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.Ezt az új tisztséget is egy szerda esti kormányrendelettel hozták létre. Ez alapján ezután Orbán Viktor a nemzetbiztonsági főtanácsadója útján elláthat bármely kiemelt fontosságú védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Ő lesz a felelős a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért. Egyben ő vezeti majd a Védelmi Tanács üléseit is. Valamint figyelemmel kíséri a rendvédelmi szervek, a a Honvédség és a NAV tevékenységét is.