Mi az, amit a kormány nagyon meg akar venni, és nem szeretné, hogy megakadályozzák?

gazdaság
2013 október 15., 08:40

Jó, azt hogy kik, tudjuk. Egy Koszorús László nevű fideszes képviselő állt elő egy módosító javaslattal, ami megtiltaná a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy két cég összefonódását vizsgálja. Ez gyakorlatilag olyan, mintha az Alkotmánybíróságnak megmondanák, hogy vizsgálgassa csak az alkotmányt, de ha rábökünk egy bekezdésre, azt nem nézheti többet. Mondjuk ez már létezik, úgyhogy inkább azt mondom, hogy olyan, mintha egy tanárnak azt mondanánk, hogy bármit kérdezhet a vizsgán, kivéve azt, amire azt mondjuk, hogy nem.

Koszorús módosítója felülírná az 1996-os versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. Mostantól a kormány rendeletben mondhatná bizonyos cégekre, hogy azok nemzetstratégiai jelentőségűnek. Két nemzetstratégiai jelentőségű cég összefonódásához pedig nem kell a GVH engedélyét kérni.

Vannak elméletek, hogy mire lehet ez jó:

  • Az Index szerint Koszorús hétfőn a parlament gazdasági bizottságában azt mondta, energetikai egyesülések miatt adta be a módosítót. Több fideszes is azt mondta nekik, hogy az E.On cégeinek megvásárlásához kell a módosítás. Csakhogy ezeket a cégeket már megvettük, a GVH engedélyével.
  • Ami azt jelenti, hogy akkor akár újabb E.On-cégeket vehetünk meg.
  • Ha az MVM a gáz kiskereskedelmébe is belépne a tározók és a vezetékek mellett, már necces lenne.
  • Valamelyik másik szektorban is lendületből elkezdhet államosítani a kormány.
  • Jól jöhetne a módosító a közműcégek államosításához is, mert össze lehetne őket vonni.
  • A Takarékbank állami tulajdonrészét is tovább lehet vele adni egy piaci szereplőnek, aztán mondjuk összeolvasztani a postával.
  • A Ringier és az Axel Springer régóta össze akar olvadni, most épp a GVH engedélyére várnak. Valószínűleg el kell adniuk az egyesülés előtt egy csomó tulajdonukat. Nem valószínű viszont, hogy emiatt lenne a módosítás, mert nem nagyon van kormányközeli, vagy állami érdekeltség a dologban.

A legnagyobb baj ezzel az, hogy a kormány nem tudja felülírni az Európai Bizottságot. Pedig a nagyobb összefonódásoknál az ő véleményüket is ki kell kérni. Az kiderült, hogy a nagy német cégeknek nincs akkora lobbiereje a közműcégekkel kapcsolatos döntéseknél, mint korábban mindenki gondolta. Ezt viszont hiba lenne belelátni az oroszokba is. Oroszország sokkal nagyobb erővel fogja képviselni az érdekeit, mint a GVH. Ez történik jelenleg Ukrajnával és Moldovával is.

Mondjuk az életrajza alapján Koszorús a parlament magyar-orosz baráti tagozatának elnöke. Meglátjuk, mennyire tudja barátian kezelni őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.