Kormányzati hátszéllel kebelezi be a vitorlássportot a volt államtitkár

politika
2013 november 14., 13:31

Hiába szerezte meg a Közgép tavasszal azt a balatonfüredi vitorláskikötőt, amit a vitorlásszövetség saját telepeként használt, május 9-én úgy tűnt, hogy a szövetség végső soron jól jár az üzlettel.

A vitorláskörökben csak Szöviként emlegetett telepet az állam 2012 őszén adta át Balatonfürednek. A város aztán 2013 márciusában adta bérbe hasznosításra a Közgép, a Swietelsky és Fonyó Károly konzorciumának. Fonyó, amellett, hogy Simicska Lajos üzlettársa, akkor a vitorlás szövetség elnökségi tagja is volt.

A konzorcium a Balatonfüreddel kötött megállapodás alapján szállodát fog építeni a kikötőben. De hogy a vitorlássport érdekei se sérüljenek, vállalta, hogy biztosítja a versenyek lebonyolítását, és az utánpótlás nyári táboroztatását is. Ráadásul a kormány több halasztás után, május 9-én arról is határozott, hogy a füredi kikötővel szomszédos Hotel Unit is a vitorlássport céljára hasznosítják.

Egy héttel a kormánydöntés előtt, akkori információim alapján azt írtam, hogy a Hotel Unit szerződő partnerként az MVSZ használhatja majd.

Végül az 1248/2013 (V.19.) számú kormányhatározat egy kicsit másképp fogalmazott. Ez alapján a Hotel Uni és a hozzá tartozó telek a Zánka-Új Nemzedék Központ (ÚNK) vagyonkezelésébe került. Nem tűnt úgy, hogy ennek jelentősége lenne, az ÚNK január 23-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött a vitorlásszövetséggel.

Aztán május 10-én kitört a vitorlásforradalom. A szövetség balatonfüredi közgyűlésén leváltották az elnököt, a korábban kormánybiztos, még korábban közigazgatási minisztériumi államtitkár Gál András Leventét. Gállal együtt több embere, köztük a Szövit megszerző Fonyó Károly is távozott – bár őt a Gált megbuktatók is szerették volna az elnökségben tartani.

Az új elnök, Kollár Lajos érsebész professzor, régi vitorlás, és bár maga is inkább jobboldali elkötelezettségű, sem a politikával, sem Simicska Lajos üzleti köreivel nincs szoros kapcsolata.

Hirtelen lett jelentősége annak, hogy a kormányhatározat az ÚNK-nak adta át a Hotel Unit. Az Opten cégadatbázis adatai szerint 11 nappal Gál bukása után, május 21-én az ÚNK Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággá (MVK) alakította át a tulajdonában lévő Zánka-Tourst. Az átnevezett cég első ügyvezetője Balogh Kornélia volt, aki Gál elnöksége idején a vitorlásszövetség irodájában dolgozott, őt az a Gerencsér Gergely váltotta, aki Gál alatt a vitorlásszövetség főtitkára volt. Gál maga július 1-től az MVK felügyelő bizottsági tagja.

Az ÚNK ezt az új Kft.-t jelölte ki a Hotel Uni és a hozzá tartozó 90 férőhelyes kikötő vagyonkezelőjének.

Összegezzünk: Az a Hotel Uni, amivel a vitorlásszövetséget kárpótolták volna a Közgépnek átadott szövetségi telepért, a vitorlásszövetség távozó elnöke, Gál András Levente felügyelete alá került.

És ez még nem minden

Kaptak 22 milliót egy konferenciára, amit aztán Gál irodája mellett tartottak meg.

Ha a kormány jogszabályt módosít, mint például most, a Bejárható Magyarország Program céljai megvalósítása érdekében, akkor ki szokta kérni az érintett területek érintett szereplőinek a véleményét. Például a Bejárható Magyarország Programhoz csatlakozott a Magyar Természetjáró Szövetség is – ennek Garancsi István, a Videoton tulajdonosa az elnöke. A program vitorlázással kapcsolatos feladataira viszont nem a vitorlásszövetséggel, hanem a szerződés július 10. aláírásakor már majdnem két hónapos Magyar Vitorlás Központtal állapodott meg.

A szerződés szerint az MVK nettó 22 millió forintot kapott az ÁROP 1. és ÁROP 3. uniós programokból egy előkészítő és egy összegző tanulmány elkészítésére, és egy konferencia lebonyolítására.

A konferenciát végül az Edutus Főiskola konferenciatermében tartották meg, hat nappal a szerződés aláírása után. Az Edutus két főiskola, a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a budapesti Harsányi János Főiskola egyesülésével alakult, megalakításnál Gál András Levente működött közre ügyvédként. A főiskola vezetésében az Index szerint többen az akkor még államtitkár Gál közeli munkatársai voltak. A cikkből még az is kiderül, hogy az Edutus konferenciatermében egy másik konferenciát is tartottak, a Deutsch Tamás és Tarlós István elnökölte Hét Határ Önkormányzati Szövetség a Kárpát Medencében is itt költötte el a kormánytól „A határon átnyúló ETT/EGTC megyerendszer és az önkormányzati jogalkotás” című konferenciára elnyert pénzt. Gál ügyvédi irodája az Edutus épületében van.

És ez még mindig nem minden

Gál előző munkaadója, Magyarország kormánya meglátta a stratégiai partnert a Magyar Vitorlás Központban.

Október 31-én pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partneri megállapodást kötött az akkor már öthónaposnál is idősebb Magyar Vitorlás Központtal. Az aláíráson az MVK-t Gál András Levente képviselte. Azt, hogy a megállapodásban mi van, nem hozták nyilvánosságra, Fónagy János az aláíráskor tartott sajtótájékoztatón csak annyit mondott, hogy az együttműködés „a tavi kikötőkre terjed ki”.

Fónagy államtitkár aznap a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat Magyar Egyesülettel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Volán Egyesüléssel, a Hungrail - Magyar Vasúti Egyesülettel, a Magyar Energiakereskedők Szövetségével és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével is stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Fónagy ezeket és az MVK-t is társadalmi szervezetként jellemezte. Ez a másik hat szervezetre még igaz is. Az MVK viszont nem az, de tagja egy társadalmi szervezetnek. A Magyar Vitorlásszövetségnek.

UPDATE 16:50: Az NFM azt mondta a Sportgézának, hogy a honlapjukon mai napig olvasható állítással szemben az MVK-val nem stratégiai partneri, hanem együttműködési keretmegállapodást írtak alá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.