Oroszország háborúban áll

külföld
2013 december 30., 12:41
comments 62

Oroszország kaukázusi részén gyakorlatilag háborús helyzet van. Dagesztánban, Ingusföldön, Balkáriában mindennaposak a fegyveres összecsapások és a robbantások. A csendes háborúról alig érkeznek hírek, de a volgográdi merényletek mutatják, hogy az erőszak könnyen túlléphet a lázongó régiók határain.

Az alábbiakban csak az elmúlt két hét brutális eseményeit soroljuk fel. Nagyon nehéz innen megmondani, hogy az ottani fegyveres csoportok mennyire szabadságharcosok, vagy bűnszervezetek milíciái, vagy iszlamista terroristák, vagy mindezek együtt.

photo_camera AFP PHOTO / STRINGER

Mindenesetre Volgográdtól nem sokkal délre mindennapos a fegyverropogás és a pokolgépek robbantása. Íme, az elmúlt két hét erőszakos eseményei:

Dec. 30. Volgográdban egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy trolibuszt, legalább 15 halott.

Dec. 29. Volgográdban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a pályaudvaron, legalább 16 halott.

Dec. 29. A dagesztáni Gerejhanovo nevű faluban hajnali fél ötkor orosz kommandósok lelőtték Zaur Pejdejevet, aki egy helyi szakadár szervezet körözött fegyverese volt. A kommandósok végigmentek az egész falun, minden házat átkutattak.

Dec 29. A dagesztáni Derbent városában egyszerre két áruházban robbant bomba. Senki se sérült meg.

Dec 29. Dagesztánban Karlanyurt és Mogilevszkoje települések között az országúton, valamivel éjfél után, egy autóból tüzet nyitottak orosz rendőrökre. A rendőrök visszalőttek, az autó mindkét utasát megölték.

Dec. 29. A dagesztáni Endirei-aul falu mellett, egy országúti kávézóba este fél nyolckor fél nyolckor besétált egy ismeretlen személy, és lelőtte a tulajdonost. Az áldozatot az iszlamista fegyveresek korábban megfenyegették, hogy hagyjon fel az alkohol árusításával, mert az ellenkezik az iszlámmal. Huszein Huszeinov azonban továbbra is mért alkoholt. 63 éves volt.

Dec 29. Putyin orosz elnök aláírta azt az új törvényt, ami öt év börtönnel bünteti, ha valaki azt hirdeti, hogy egy területnek el kellene szakadnia Oroszországtól.

Dec. 27. A dagesztáni Gerejhanovo faluban orosz kommandósok lelőttek egy 27 éves férfit, akit terrorizmus és rablás miatt köröztek. (mint fentebb látszik, két nap múlva visszamentek még, és megint lelőttek valakit.)

Dec. 27. A kabardino-balkáriai (ez is egy észak-kaukázusi régió) Nalcsik városában bombát találtak a helyi rendőrfőnök autójába rejtve. A szerkezet a motor indításakor robbant volna fel.

Dec. 25. A dagesztáni Mahacskalában ismeretlenek lelőttek egy nyomozót, amint kilépett egy edzőteremből.

Dec. 25. A dagesztáni Bujnaszksz településen fegyveresek tűzpárbajba keveredtek rendőrökkel, hárman meghaltak.

Dec 24. Egy balkáriai faluban két ismeretlen fegyveres otthonában megölt egy nőt, akit kuruzslónak tartottak, mert mindféle nép gyógymódokkal praktizált. A gyilkosságot végignézte az áldozat 9 éves kislánya.

Dec. 24. Egy dagesztáni faluban két ismeretlen fegyveres saját otthonában kivégzett egy rendőrt, a feleségét és a 11 éves kislányukat.

Dec. 24. Dagesztánban egy igazoltatáskor nem állt meg egy autó a rendőröknek, hanem lőni kezdtek rájuk. A rendőrök visszalőttek. Az autó három utasa meghalt, két rendőr pedig megsebesült.

Dec. 23. Egy ingusétiai faluban egy ismeretlen személy rálőtt egy rendőrre a saját háza udvarán. A rendőr súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a támadást.

Dec. 18. Mahacskalában a rendőrök az utcán lelőttek egy 25 éves férfit, akit bombagyártás miatt köröztek. Az illetőt állítólag egy iránytaxiban ismerte fel egy utas, aki szólt a rendőröknek. Ezt észrevette a bombaszakértő, aki megállított egy Ladát, és átvette a kormányt a sofőrtől. Az utánuk menő rendőrautóra egy kézigránátot próbált dobni. A rendőrök végül lelőtték. A teherautó sofőrje is megsérült, továbbá egy rendőr meghalt egy másik pedig megsebesült.

Dec. 18. Egy balkáriai erdőben a rendőrök elkapták Ali Enejevet, aki egy kalasnyikovval és bombákkal felfegyverezve húzta meg magát egy kunyhóban. A rendőrök később kivitték egy környékbeli házba, amit a felkelők fegyverraktárának véltek, hogy mutassa meg, hol van a többi bomba. Enejev megmutatta, de rögtön fel is robbantota az egyiket. Ő meghalt, két rendőr pedig súlyosan megsebesült.

Dec. 18. Balkáriában, egy Iszlaei nevű faluban egy 22 éves férfi házában sok távirányítású bombát találtak a rendőrök. A ház tulajdonosát letartóztatták.

Dec. 18. A dagesztáni Haszavjurt közelében egy autóból rálőttek két rendőrautóra. Senki sem sérült meg, a támadók elmenekültek.

És ez évek óta így megy nap mint nap, itt olvasható egy részletes kronológia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.