Van humora a magyar adóhivatalnak: Áfacsalás és cigarettacsempészet adta a NAV-nak 2013-ban a legtöbb munkát

Hétfőn közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy mivel foglakoztak legtöbbet idén. Horváthandrásisták most figyeljenek:

Idén a legtöbb feladatot az áfacsalás és az illegális cigarettakereskedelem adta az adóhatóságnak

- írja az MTI.

Az adóhatóság és a rendőrség közösen leplezte le azt a bűnszervezetet, amely mintegy félezer céget bevonva adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt, számvitel rendjének megsértését és közokirat-hamisítást követett el. Sorra buktatták be a cégeket, ám helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek.

A cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglakoztak. Több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, nem fizettek járulékot, fiktívszámláztak.

 A bűncselekményekkel okozott kár több milliárd forintra tehető.

A trafikmutyi évében a csempészcigaretta-szálak mennyisége meghaladta a 82 millió forintot, de találtak két tonna finomra vágott dohányt, és ezer szál szivart is.

ASZTA!

- mondom én, pedig ez egy ilyen objektivitásra törekvű híranyag lenne, de nem bírok magammal.

Az áfacsalásokban érdekelt cégekről és tevékenységükről ennyit közöl a NAV:

  • Egy repceolajjal, gombokkal és drágakővel kereskedő bűnszervezett 800 millió forintos kárt okozott az államnak román és szlovák cégek bevonásával.

A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, és olyan is volt, amelyik a fiktív számlák felhasználásával visszaigényelte az adót.

  • Volt egy szegedi cég, amelyik 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbálta az áfát visszaigényelni.

A háttérben egy olyan közvetítői szerződés állt, amely Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukor adásvételéről szólt.

  • Lekapcsoltak egy hamis mosószert forgalmazó szervezetet is, ahol 4,5 tonna port, 32 ezer liter folyékony mosószert foglaltak le.
  • Említésre méltó még a NAV szerint, hogy kokainba áztatott gyerekruhákat fogtak idén, illetve egy bolgár autóban 45 millió forintnyi értékben találtak régiségeket.

Horváth Andrásról volt szó?

Nem, a NAV egy szóval sem említette a volt adóellenőr által felhánytorgatott, ezermilliárd forintos áfacsalást, jóllehet a Horváth által ismeretett módszerek visszaköszönnek a beszámolóban.

Horváth András szerint a kár ezermilliárd forintra és nem néhány milliárdra tehető. Csak éppen a NAV nem tud vagy nem mer vizsgálódni ezekben az ügyekben.

A NAV Horváth első sajtótájékoztatója után egy hétvégét szánt arra, hogy a felemlegetett és Horváth szerint bizonyítékokkal alátámasztott áfacsalást kivizsgálja, de nem találtak semmit.

Amikor az LMP kikérte a vizsgálat részletesebb eredményét, a NAV megtagadta a válaszadást. A kormányszóvivő pedig így fogalmazott:

Az „egykori sértett dolgozók nyilvános vádaskodásai” lerombolják az adómorál javítása érdekében megtett kormányzati intézkedéseket.

Aztán váratlanul kb. két hete házkutatást tartottak Horváthnál, lefoglalták számítógépét, iratokat vittek el. A volt adóellenőr mellett szimpátiatüntetést is tartottak, legutóbb most hétvégén, több ezren mentek el és a volt adóellenőr is felszólalt.